Bouw & Woningmarkt27 jun '22 19:00Aangepast op 27 jun '22 20:31

De Jonge wil meer bouwen in noorden en oosten

Auteur: BNR Webredactie

Woonminister Hugo de Jonge wil dat er de komende jaren meer woningen gebouwd worden in het noorden en oosten van Nederland. Dat zegt hij in BNR's Vastgoed Gezocht.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) tijdens een rondleiding op een bouwplaats. (ANP / Lex van Lieshout)

Podcast | De Jonge wil meer bouwen in noorden en oosten

Te weinig regie

Tot 2030 zo'n 900.000 nieuwe woningen erbij, dat is de ambitie die door het vorige kabinet werd uitgesproken. Veel projectontwikkelaars en aannemers denken inmiddels niet meer dat dit lukken gaat. Ze wijzen daarbij op de sterk opgelopen bouwkosten en lange procedures van nog te realiseren projecten. Toch wil De Jonge de handdoek nog niet in de ring gooien.

'Er is de afgelopen jaren te weinig regie geweest vanuit de landelijke overheid. Mede daardoor zijn er niet voldoende huizen gebouwd. Dit najaar gaan we in gesprek met provincies, regio's en gemeenten om concrete afspraken te maken. Die gaan over aantallen, locaties, betaalbaarheid en doelgroepen. Voor wie we gaan bouwen dus.'

Demografische ontwikkelingen

De Jonge zegt zich erover te verbazen dat demografische ontwikkelingen tot nu toe nauwelijks een rol hebben gespeeld bij belangrijke beslissingen over ruimtelijke ordening. 'We doen dat nu met die ambitie van 900.000 woningen tot 2030. Maar demografie gaat over meer dan groei, we moeten hierbij bijvoorbeeld ook kijken naar vergrijzing. Meer bouwen voor ouderen dus.' Nu telt ons land nog zo'n 800.000 80-plussers. Dat zijn er in 2040 naar verwachting zo'n 1,6 miljoen.

Meer bouwen in noorden en oosten

Ook stelt de minister 'dat we niet met z'n allen op een kluitje in de Randstad kunnen blijven wonen'. Hij wijst op het belang van spreiden, naar het noorden en oosten vooral.

Lees ook | Rekenkamer: miljard voor woningbouw levert niet meer huizen op

Deze langetermijnvisie is ook gericht op een andere ontwikkeling die op ons afkomt: klimaatverandering. 'Het westen van Nederland ligt grotendeels onder NAP', zegt De Jonge. 'Hier zijn polders veel gevoeliger voor extreem weer en overstromingen. Zo ben je de schaderekening aan het opbouwen voor volgende generaties. Ook daarom moeten we naar het oosten en noorden.'

Gerelateerde artikelen