Bouw & Woningmarkt30 jun '22 15:04Aangepast op 30 jun '22 15:30

De Jonge: 250.000 sociale huurwoningen geen fata morgana

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet en de woningcorporaties gaan sociale huren verlagen - voor minima - tot maximaal 550 euro. Ook mogen de huren niet harder stijgen dan de cao-lonen. Dat staat in de prestatie afspraken die vandaag zijn getekend. De corporaties beloven 120 miljard euro te investeren en 250.000 sociale huurwoningen te bouwen tot 2030. Is dat haalbare kaart? Volgens minister Hugo de Jonge is dat geen fata morgana.

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (ANP / ANP / Lex van Lieshout)

Woningcorporaties moeten twee keer zo veel sociale huurwoningen bouwen en voor de laagste inkomen wordt de huur verlaagd. Die afspraken heeft woonminister De Jonge met de corporaties gemaakt, in ruil voor afschaffing van de verhuurderheffing per 2023. Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd. Meer dan 1,5 miljard euro wordt besteed aan de verbetering van woningen. Door de afschaffing van de verhuurderheffing komt er jaarlijks zo'n 1,7 miljard euro aan investeringsruimte vrij voor corporaties.

'Voor huurders betekent dat een betaalbaarder huur voor de komende jaren en een grotere kans dat ze een huis kunnen vinden, er worden 250.000 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd tot en met 2030, dat is een verdubbeling ten opzichte van wat we hebben gedaan de afgelopen jaren, en 50.000 nieuw te bouwen middenhuurwoningen die door de corporaties zullen worden neergezet', zegt De Jonge tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Gerelateerde artikelen