Ook voor andere soorten van bewoning in Amsterdam zijn de prijzen rap gestegen. Voor een kamer moet inmiddels 800 euro neergelegd worden, terwijl dat een jaar geleden nog ongeveer 650 euro was. Voor een eigen appartement ben je verreweg het meeste kwijt. Daar moet een kleine 2000 euro voor betaald worden per maand, terwijl dat in het tweede kwartaal van 2021 nog ongeveer 1550 euro was.

De stijging van de huurprijzen is in Amsterdam het snelst gegaan vergeleken met andere grote Europese steden. Djordy Seelmann, voorzitter HousingAnywhere, wijt dat aan de grote vraag. 'Amsterdam is een interessante stad voor zowel toeristen, maar ook voor mensen die opzoek zijn naar een betere kwaliteit van leven en werk. Die drie factoren zien we samenkomen op een ongelooflijke wijze.' Op dit moment is Amsterdam dan ook de duurste stad om te wonen van heel Europa, blijkt uit de Rent Index.
Lees ook | NVM: Huizenaanbod stijgt, prijsstijging zwakt af
Toerisme
Een 'perfect storm' zou het zijn, volgens Seelmann. 'Het zit 'm in de terugkomst van toerisme. Het is een ontzettend populaire stad voor toeristen en het aanbod van woonruimte staat al enige tijd onder druk. De huur voor korte termijn is zeer populair, waardoor de woningvoorraad ook daar naartoe verschuift. Dat brengt simpelweg meer op', ziet de voorzitter. 'Daarnaast speelt het effect van inflatie ook mee.'
Lees ook | Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel
Prijsdaling? Vergeet het maar
De verwachting is niet dat de prijzen op korte termijn zullen dalen, ondanks de economische malaise deze periode. 'We hebben echt te maken met een tekort aan aanbod. Dat is een probleem dat niet snel oplost. Zolang die vraag niet terugvalt gaat die prijs in Amsterdam niet dalen, is onze verwachting', zegt Seelmann.