Bouw & Woningmarkt28 jul '22 14:38

'Rentestijging bedreigt dure nieuwbouw'

Auteur: BNR Webredactie

Het is niet ondenkbaar dat bouwbedrijven in de problemen gaan komen door de stijgende hypotheekrente. Dat zegt topman Peter Hutten van bouwbedrijf Van Wijnen in BNR's Zakendoen. Volgens Hutten, wiens bedrijf modulaire prefabwoningen maakt, bestaat de kans dat bouwers met hun te dure nieuwbouw blijven zitten.

Nieuwbouw in Zoetermeer
Nieuwbouw in Zoetermeer (Flickr )

Hutten denkt dat er 'genoeg projecten' die op een te hoge categorie ingestoken zijn 'in de problemen' komen door de stijgende hypotheekrentes. Daar komt bij dat de druk op het betaalbare segment nog groter wordt 'voor mensen die geen woning van drieënhalf ton kunnen betalen. Het kon nog wel eens heel erg druk worden'.

Lees ook | 'Gemeenten vertragen woningbouw'

gevraagd wat er dan gaat gebeuren als die rentes daadwerkelijk sterk gaan stijgen, zegt Hutten dat projecten eerst 'in stagnatie' gaan: ze schuiven op. 'We hebben geen businesscase, moeten we dan herontwikkelen naar een ander type woning? Toch maar iets goedkoper, maar lukt dat dan wel met de grondwaarde eronder? Wat het in ieder geval oplevert is stagnatie'. Hutten zag niet eerder in zijn 30 jaar ervaring als bouwer dat de prijzen zo sterk stegen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen