Bouw & Woningmarkt3 aug '22 11:29

'Rijtjeshuis oer-Hollands fenomeen'

Auteur: Rosanne Peters

Van alle bestaande woningen in ons land is 42 procent een rijtjeshuis, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit type woning, bestaande uit minstens drie huizen aan elkaar vast, is volgens hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft Peter Boelhouwer 'typisch Nederlands'.

'Samen met Engeland is Nederland koploper in het hebben van rijtjeshuizen, dus dat is best bijzonder', zegt Boelhouwer. 'Het is een oer-Hollands fenomeen.'

Sinds 2005, het einde van de grootschalige bouw van vinex-wijken, worden er steeds meer appartementen gebouwd. 'Dat komt ook omdat we steeds meer in steden bouwen waar ook veel hoogbouw bij komt kijken.'

Zuid-Holland

Van de 3,4 miljoen rijtjeshuizen bevinden zich de meeste in Zuid-Holland (683.000). Dat is 40 procent van de woningen in die hele provincie. In Friesland en Drenthe komen juist de minste dit dit type woning voor. De rijtjeshuizen zijn grotendeels gebouwd in de jaren '60, '70 en '80.

Ruim een derde van de huizen is een meergezinswoning zoals een appartement, 13 procent is vrijstaand en 9 procent een twee-onder-een-kap-woning.

Lees ook | 36 procent minder hypotheekaanvragen in 2022


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen