Bouw & Woningmarkt4 aug '22 13:45

'Huurwebsites moeten duidelijker zijn over hun diensten'

Auteur: ANP

Van niet alle huurwebsites is het duidelijk wat voor diensten zij verlenen. Het is bijvoorbeeld voor woningzoekers die zich inschrijven op zo'n website niet altijd begrijpelijk dat deze platforms alleen een zoekservice aanbieden en niet bemiddelen. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek. De toezichthouder heeft meerdere websites hierover aangesproken.

Nederland  Zaanstad  - 2022.   Huurwoningen in Zaandam.
Nederland Zaanstad - 2022. Huurwoningen in Zaandam. (ANP / Berlinda van Dam)

Mensen op zoek naar een huurwoning kunnen dat doen bij websites die tegen betaling een overzicht geven van het aanbod aan huurappartementen, -kamers of woningen. Volgens de regels moeten websites het duidelijk aangeven als het alleen om een zoekdienst gaat en dat zij dus zelf geen contact leggen met de verhuurders, waarschuwt de ACM. Ook moeten de sites klanten goed informeren hoe actueel de informatie op de site is en wat de kosten van een abonnement op de dienst zijn.

Lees ook | 'Huidig woonbeleid vergroot kloof tussen sociale en vrije huur'

'Mensen die een huurwoning zoeken in de huidige krappe woningmarkt, maken gebruik van verschillende zoekmogelijkheden zoals huurwoningwebsites om een geschikte woning te vinden. Het is belangrijk dat deze websites duidelijk zijn over de dienst die zij aanbieden en consumenten niet misleiden', zegt Edwin van Houten van de ACM. De toezichthouder benadrukt dat woningzoekers ook terecht kunnen bij gratis zoeksites en voor bemiddeling een verhuurmakelaar kunnen vragen.

Gerelateerde artikelen