Bouw & Woningmarkt9 aug '22 19:58

Gemeentelijke strijd tegen pandjesbazen is 'slecht teken voor huurmarkt'

Auteur: BNR Webredactie

Vastgoedbeleggers die huizen van de markt wegkapen voor starters zijn steeds meer gemeenten een doorn in het oog. Ruim een derde van de gemeenten heeft plannen liggen om de pandjesbazen het moeilijker te maken, zodat starters meer kans krijgen op de woningmarkt. Dat blijkt uit een inventarisatie van RTL Z. Maar die strijd tegen pandjesbazen is een slecht teken voor de huurmarkt, ziet vastgoedadviseur Colliers.

In totaal hebben 127 nieuwe gemeentebesturen die plannen klaarliggen, zo blijkt uit de recent gesloten coalitieakkoorden die RTL Z analyseerde. Zo'n vijf maanden na de verkiezingen is slechts een handjevol gemeenten nog bezig met het formeren van een nieuw college van burgemeester en wethouders.

Vastgoedbeleggers die huizen van de markt wegkapen voor starters zijn voor steeds meer gemeenten een doorn in het oog.
Vastgoedbeleggers die huizen van de markt wegkapen voor starters zijn voor steeds meer gemeenten een doorn in het oog. (Peter Hilz )

Zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming

De meest voorkomende maatregelen die gemeenten willen nemen, gaan om een zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming. Met een zelfbewoningsplicht wordt ervoor gezorgd dat huizen die opgekocht worden ook bewoond worden door de eigenaren. Gemeenten kunnen dan vastleggen dat nieuwbouwwoningen voor een aantal jaren niet verhuurd mogen worden. Bij een opkoopbescherming mogen gemeenten vastgoedbeleggers direct weren van de woningmarkt in specifieke wijken, om zo de leefbaarheid van de wijk te beschermen. In dit geval kan het om zowel bestaande bouw als nieuwbouw gaan.

'Slecht teken voor huurmarkt'

Madeline Buijs, hoofdeconoom van vastgoedadviseur Colliers, zegt dat het een slecht teken is voor de huurmarkt. 'Als je meer ruimte geeft aan starters om te kopen, dan zorg je er ook voor dat er minder huurwoningen op de markt komen. Daar is juist een tekort aan in Nederland.' De hoofdeconoom ziet de maatregelen wel als effectief om starters te helpen aan een koopwoning. 'Je weert beleggers die niet zelf in die woningen gaan wonen, dan komt er dus meer ruimte voor starters.'

'Huurmarkt groter maken'

Buijs ziet dan ook niet dat deze maatregelen een algehele oplossing is voor de woningnood. 'Een heel groot deel van de oplossing ligt in het groter maken van de huurmarkt. Dat zorgt ook uiteindelijk voor een betere doorstroming op de woningmarkt. Veel starters kunnen nu geen huis kopen omdat het te duur is. Die hebben dan de huurwoningen nodig, om uiteindelijk te kunnen doorstromen naar een koopwoning', aldus Buijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen