Bouw & Woningmarkt17 aug '22 08:02Aangepast op 17 aug '22 09:30

Duitse economie krijgt harde klappen door laag water

Auteur: ANP

Het is een kwestie van tijd dat voordat de Duitse economie harde klappen krijgt als gevolg van de lage waterstanden in de rivieren. De vrees is dat materialen en grondstoffen niet meer naar vervoerd kunnen worden, met als gevolg mogelijk sluitingen van chemische- en staalbedrijven. Ook moet personeel ervoor vrezen dat zij binnenkort weleens naar huis gestuurd worden.

Dat zegt Holger Lösch, plaatsvervangend directeur van de Federatie van Duitse Industrieën. Volgens Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Duitsland, is die vrees terecht. 'De waterstanden zijn extreem laag, boten kunnen er nauwelijks doorheen en als ze al varen is dat met veel minder lading.'

Bouwsector

De waterstand heeft ook gevolgen in Nederland. De bouwsector dreigt te stagneren omdat er geen zand en grind uit Duitsland aangevoerd worden en zonder zand en grind is er geen beton. Dat schrijft het AD. 'Als het niet heel snel hard gaat regenen in het stroomgebied van de Rijn houd ik mijn hart vast. Dan zal over tweeënhalve week als overal de vakanties voorbij zijn, de bouw stagneren’, zegt Pim van Baaren, voorzitter van de raad voor binnenvaartverladers van ondernemersvereniging evofenedex.

Lees ook | Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit

Zand- en grindschepen kunnen door het lage water maar de helft van de gebruikelijke lading vervoeren. Op veel plaatsen is de vaargeul door de ondiepte zo smal dat er een inhaalverbod is. En er is een tekort aan schepen. Duitsland chartert ieder mogelijk binnenvaartschip om kolen aan te voeren voor de elektriciteitscentrales nu Rusland minder gas levert. Ook zijn er schepen nodig voor graantransport uit Oost-Europa.

Bouw dreigt te stagneren door laagwater
Bouw dreigt te stagneren door laagwater (ANP / Flip Franssen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen