Bouw & Woningmarkt5 sep '22 05:50Aangepast op 5 sep '22 11:55

PvdA en CU willen af van tijdelijke huurcontracten

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

De PvdA en ChristenUnie komen met een initiatiefwet die een einde moet maken aan tijdelijke huurcontracten. Volgens beide partijen wordt de regeling te vaak misbruikt. Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) vindt dat een vast huurcontract weer de norm moet worden. 'Je bent als huurder afhankelijk van de grillen van de verhuurder. Dat moet stoppen'.

Een tijdelijk huurcontract mag maximaal twee jaar en voor kamers maximaal vijf jaar duren
Een tijdelijk huurcontract mag maximaal twee jaar en voor kamers maximaal vijf jaar duren (ANP / Robin Utrecht)

Huisbazen mogen sinds 2015 tijdelijke huurcontracten afsluiten. Het moest particuliere verhuurders meer armslag geven huizen voor een kortere tijd te verhuren aan specifieke doelgroepen zoals studenten en arbeidsmigranten. Maar flexhuur geeft ook minder zekerheid en drijft de prijzen op. Volgens de beide partijen komen veel mensen in de problemen door flexhuur. 'Met een tijdelijk huurcontract ben je als huurder in de praktijk vogelvrij. Je betaalt te veel en je bent op langere termijn niet zeker van een dak boven je hoofd', aldus Pieter Grinwis (ChristenUnie).

Pervers

'Er zijn steeds meer vooral particuliere verhuurders die een tijdelijk huurcontract aanbieden en dan na verloop van tijd, maximaal twee jaar, tegen de huurder zeggen: 'voor jouw tien anderen'', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. 'Die huurders kunnen geen kant op, wij willen die bescherming van de huurders weer terug'. Volgens Nijboer zijn tijdelijke huurcontracten de standaard werden, en heeft dat geleid tot een pervers effect: én je betaalt de hoofdprijs, én je hebt geen woonzekerheid. 'Dat moet echt stoppen. Als je een pand koopt om te verhuren, dan hoort daar een standaard en vast huurcontract bij'.

Een tijdelijk huurcontract mag maximaal twee jaar en voor kamers maximaal vijf jaar duren. De Tweede Kamer ging vorig jaar nog akkoord met verlenging; een tijdelijk huurcontact voor een woning zou maximaal drie jaar mogen duren. Volgens de Woonbond zijn tijdelijke huurcontracten inmiddels de norm in de particuliere sector.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) wil een groter deel van de vrije huurmarkt reguleren. Hij wil deze contractvorm niet afschaffen, maar de prikkels wegnemen voor tijdelijke huurcontracten. Ook moeten gemeenten meer mogelijkheden krijgen om misbruik van flexhuren aan te pakken. Nijboer dient de initiatiefwet vandaag in bij de Raad van State, hij wil dat het op 1 juli volgend jaar kracht van wet heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen