Bouw & Woningmarkt14 sep '22 05:57Aangepast op 14 sep '22 12:08

VVD zet hak voor woonplan De Jonge

Auteur: BNR Webredactie

De VVD is niet van plan om akkoord te gaan met een onderdeel van de nieuwe woonplannen van minister Hugo de Jonge, van Volkshuisvesting. Als het aan De Jonge ligt, krijgen gemeenten de bevoegdheid om de helft van huur- en koopwoningen (tot de NHG-grens) met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.

Als het aan De Jonge ligt, krijgen gemeenten de bevoegdheid om de helft van huur- en koopwoningen (tot de NHG-grens) met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners.
Als het aan De Jonge ligt, krijgen gemeenten de bevoegdheid om de helft van huur- en koopwoningen (tot de NHG-grens) met voorrang toe te wijzen aan eigen inwoners. (ANP / Sandra Uittenbogaart)

De VVD vind het plan een 'brug te ver' en wil dat bestaande koopwoningen worden uitgezonderd, zo meldt de Telegraaf. VVD-Kamerlid Peter de Groot stelt tegenover de krant dat het 'ingrijpt op de vrijheid bij de verkoop van jouw koopwoning', waardoor het 'een brug te ver is' voor hem. 'Laten we het houden bij voorrang op huur en nieuwbouw koop. (...). En focus overheidsingrijpen op de woningmarkt om meer en sneller te bouwen, dat helpt pas echt.'

Lees ook | 'Woningprijzen gaan dalen in 2023, maar zorgen niet voor crisis'

Huisvestingswet wijzigen

Op dit moment kunnen gemeenten nog maximaal 25 procent van de beschikbare huurwoningen toewijzen aan specifieke groepen, zoals eigen inwoners. Door de Huisvestingswet te wijzigen moet dat percentage verdubbeld worden. Het voorrangsbeleid moet vervolgens ook gaan gelden voor goedkopere koophuizen, met een waarde tot de NHG-grens, die dit jaar bijvoorbeeld op 355.000 euro ligt.

Dat de VVD'er zich ineens tegen het plan van De Jonge keert is opvallend, omdat het plan ingediend is namens het hele kabinet, waar ook de VVD bij hoort.

Lees ook | Meer ruimte gemeenten om huizen aan eigen inwoners toe te wijzen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen