Bouw & Woningmarkt14 sep '22 08:09Aangepast op 14 sep '22 12:34

'Woningprijzen gaan dalen in 2023, maar zorgen niet voor crisis'

Auteur: BNR Webredactie

Na jarenlange stijging van de woningprijzen zal het vastgoed in 2023 goedkoper worden, verwachten economen van Rabobank. Oorzaken van de verwachte daling is de economische tegenwind, hogere energiekosten en de rentes die almaar verder stijgen. Daardoor zal er minder vraag naar woningen zijn en zal de vraag dalen, stelt Rabobank

Ook zal het aanbod van woningen groeien, omdat steeds meer mensen hun woning in de verkoop zetten. Op dit moment ziet de Rabobank al tekenen dat de woningmarkt aan het afkoelen is door de langzamere stijging van de woningprijzen. Voor heel 2022 verwacht de bank dat woningen op jaarbasis gemiddeld 15,2 procent in waarde stijgen. Over heel 2023 zullen ze nog 3 procent duurder worden en 'in de loop van volgend jaar kunnen de huizenprijzen beperkt gaan dalen.'

De verwachte daling van de huizenprijzen in de loop van volgend jaar zal dan ook geen crisis teweegbrengen zoals tussen 2008 en 2013, verwachten de Rabobank-economen.
De verwachte daling van de huizenprijzen in de loop van volgend jaar zal dan ook geen crisis teweegbrengen zoals tussen 2008 en 2013, verwachten de Rabobank-economen. (ANP / Peter Hilz)

'Door de gestegen rentes en de toegenomen onzekerheid wordt het sentiment over de huizenmarkt steeds negatiever. Dit remt de vraag. Ook de pijlsnel gestegen energieprijzen en de vrees voor de toekomstige energierekening zorgen er vermoedelijk voor dat mensen voorzichtiger zijn', vat woningmarkteconoom Carola de Groot de situatie samen. Ze verwacht dat mensen die eerder nog op zoek waren naar een huis die jacht staken.

Lees ook | VVD zet hak voor woonplan De Jonge

Tegelijkertijd blijft de woningmarkt krap. Zo vinden verkopers van een huis nog altijd snel een koper. Volgens De Groot is het ook nog lang niet zeker dat de toename van te koop staande woningen doorzet.

'Geen crisis'

De verwachte daling van de huizenprijzen in de loop van volgend jaar zal dan ook geen crisis teweegbrengen zoals tussen 2008 en 2013, verwachten de Rabobank-economen. Dit komt omdat veel huizenbezitters veel overwaarde hebben. Ook speelt mee dat huizenbezitters minder risicovol geleend hebben om hun huis te kunnen kopen dan tijdens de financiële crisis. Toen waren aflossingsvrije hypotheken bijvoorbeeld populair, waardoor het uitstaande krediet vaak hoger was dan de marktwaarde van het huis. Door de vrees voor restschulden bij een verkoop durfden minder mensen te verhuizen, wat de vraag naar huizen verder drukte.

Lees ook | Meer ruimte gemeenten om huizen aan eigen inwoners toe te wijzen

Toch is het niet ondenkbaar dat woningprijzen sterker dalen dat Rabobank nu nog verwacht. Dat kan gebeuren als na de eerste prijsdalingen mensen wachten met het kopen van een huis, in de hoop dat dit nog goedkoper wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen