Bouw & Woningmarkt20 sep '22 11:48Aangepast op 29 sep '22 13:56

Woningmarkt nog steeds lastig voor starters

Auteur: Matthijs Meerman

Woningzoekenden zien de woningmarkt niet rooskleurig in. Dit blijkt uit het onderzoek wat De Hypotheker elk jaar rond Prinsjesdag uitbrengt. 500 woningzoekenden hebben een enquête ingevuld. Twee op de drie ondervraagden vind dat er te weinig aanbod is, en dat is opmerkelijk.

(ANP)

De woningmarkt koelt langzaam af. Er zijn steeds meer leegstaande woningen. Vorig jaar stonden er deze tijd rond de veertigduizend woningen op Funda, inmiddels opgelopen naar zeventigduizend. Toch is ruim een kwart van de woningzoekenden langer bezig dan gepland. Uit de enquête blijkt dat het voor mensen vooral lastig is vanwege de hogere rente. 'Een derde van de mensen zoeken hierdoor in een lagere prijsklasse, een kwart heeft hun koopplannen zelfs uitgesteld', aldus Van den Akker.

Lees ook | Woningmarkt koelt af: 'Vaker onder vraagprijs geboden'

Minder hypotheek

De hypotheekrente gaat inmiddels richting de vier procent. Hierdoor is het volgens Van den Akker vooral voor starters een stuk lastiger om een woning te vinden. Ze kunnen namelijk een stuk minder lenen dan voorheen. 'Door de gestegen rente kan een gezin wat twee keer modaal verdient 32 duizend euro minder lenen dan vorig jaar.' De woningmarkt is dus nog steeds niet voor iedereen toegankelijk.

Lees ook | Hypotheekrente weer in de lift

Een pakket van maatregelen

Voor dit probleem is niet zomaar één oplossing te vinden. De dynamiek van de woningmarkt moet volgens de CEO van De Hypotheker op verschillende manieren in gang gezet worden. 'Senioren zitten nu meestal te lang in hun woning', vertelt hij. 'Als we senioren levensloopbestendige woningen aanbieden, dan kan iemand doorstromen. Ook is nieuwbouw natuurlijk een goed idee.'

Lees ook | VVD zet hak voor woonplan De Jonge

Lees ook | 'Angst voor recessie voelbaar op woningmarkt'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen