Bouw & Woningmarkt28 sep '22 06:17Aangepast op 3 okt '22 10:10

Riskante crowdfundinghypotheek is in opkomst

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Rijk worden aan vastgoed lijkt simpel dankzij crowdfundinghypotheken. Dit soort hypotheken, waarvoor het geld bij elkaar wordt gebracht via online platforms, is in opkomst: via vijf platforms die zich specifiek richten op de financiering van vastgoed haalden beleggers in 2021 bijna 80 miljoen euro op, twee keer zo veel als in het jaar daarvoor. Dat blijkt volgens Trouw uit onderzoek van platform Investico in samenwerking met Vice. Een uiterst riskante handelswijze, zeggen deskundigen.

Via online platforms kunnen particulieren met kleine bedragen investeren in vastgoedprojecten die veelal door particuliere beleggers worden aangeboden
Via online platforms kunnen particulieren met kleine bedragen investeren in vastgoedprojecten die veelal door particuliere beleggers worden aangeboden (ANP / Marcel van den Bergh)

Via online platforms kunnen particulieren met kleine bedragen investeren in vastgoedprojecten die veelal door particuliere beleggers worden aangeboden. Met dit soort hypotheken kopen beleggers vooral goedkope woningen aan die zij tegen hoge prijzen proberen te verhuren, blijkt uit een analyse van Investico van het aanbod op een van deze crowdfundplatforms, Samen in Geld.

Lees ook | Woningmarkt nog steeds lastig voor starters

Dat is een strategie met veel risico's, waarschuwt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft. 'Dit is het segment van de woningmarkt waar als eerste ruimte komt als de prijzen gaan dalen.' Als vastgoedbeleggers hun huren moeten verlagen, bestaat de kans dat zij hun crowdfundhypotheek niet meer kunnen afbetalen en dan ziet de investeerder z'n geld misschien nooit meer terug.

Lees ook | Hypotheekrente weer in de lift

Lees ook| Vraag naar hypotheken zakt hard door stijgende rente


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen