‘Wij werken met een totaal gemiddelde. Dat is het gemiddelde van de looptijden van vijf, tien, twintig en dertig jaar, met of zonder Nationale Hypotheek Garantie. Die loopt – na een korte rustperiode in de zomermaanden - sinds vijf tot zes weken weer op. En daar komt op dit moment gemiddeld per week twee tiende bij, gemeten over de hele markt, veertig actieve geldverstrekkers, dus dat zijn echt wel aanzienlijke verhogingen’, legt hypotheekexpert Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop uit.
Lees ook | Vastgoedbeleggers sprokkelen hypotheken bijeen via crowdfunding

Renteverhogingen
De Hypotheekshop wijst naar een reeks ontwikkelingen die de rentestijgingen veroorzaken. Dan gaat het onder andere om de aankondiging van nieuwe renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve, in combinatie met de daling van het Britse pond en de waarschijnlijke sabotage van de Nord Stream-pijpleiding. Doordat de rentes op de kapitaalmarkt stijgen gaan ook de hypotheekrentes omhoog.
'Het feit dat de ECB de rentes heeft verhoogd maar ook heeft aangekondigd dat er meer verhogingen gaan volgen, betekent dat de inflatie niet verdwijnt, maar zal aanhouden. Dat baart beleggers zorgen en maakt dat zij ervan uitgaan dat de inflatie de komende jaren zal aanhouden en dat er ook wel een recessie op komst is', zegt Hagedoorn.
Lees ook | Minister De Jonge over woningnood: 'Veel te lang geen regie genomen'
Zeker vijftien aanbieders zouden hun rente deze week meermaals hebben verhoogd. Ook de termijn waarop de renteverhogingen worden doorgevoerd liggen hoger dan gebruikelijk. In sommige gevallen gaat de renteverhoging de dag na de aankondiging al in.
Looptijd
Ook merkt de Hypotheekshop dat rentes op leningen met een looptijd van vijf of tien jaar de laatste weken harder stijgen dan de rentes op hypotheken met een looptijd van twintig tot dertig jaar. Daardoor worden de verschillen tussen rentes met een lange en korte looptijd steeds kleiner. Volgens een deel van de economen is dit een voorbode van een recessie. Kredietverstrekkers voorzien juist voor de kortere termijn een groter risico en vragen daarom een hogere rente.
Lees ook| Vraag naar hypotheken zakt hard door stijgende rente
Hagedoorn: ‘Normaal gesproken gaan de rentes met een gelijke hoeveelheid omhoog. Dus dit is heel opmerkelijk.’
Door deze ‘omslag’ gaan mensen volgens Hagedoorn waarschijnlijk de rente langer vastzetten, ‘omdat die tarieven op de langere termijn goedkoper zijn'. ‘Wij denken dat het heel erg te maken heeft met het feit dat beleggers denken dat de inflatie het komende jaar, of de komende twee jaar, zal aanhouden en daarna minder zal worden. Normaal gesproken als je een lening uitzet, houd je er rekening mee dat de inflatie op termijn de vergoeding aantast, het behoud van de lening. Alleen dat risico zien ze nu met name voor de korte leningen, dus dat is een omgedraaide situatie.’
Lees ook | Woningmarkt nog steeds lastig voor starters