Bouw & Woningmarkt3 okt '22 05:58Aangepast op 20 okt '22 11:34

Vraag naar hypotheken zakt hard door stijgende rente

Auteurs: ANP en Mark van Harreveld

Doordat de rentes op kredieten snel stijgen, hebben veel minder mensen in het derde kwartaal een hypotheek aangevraagd. Dat meldt De Hypotheker. Met name de vraag naar het oversluiten van bestaande hypotheken was beduidend lager, maar ook daalde het aantal huizenkopers die een hypotheek bij een bank vroegen. De cijfers wijzen erop dat de huizenmarkt verder afkoelt.

Volgens de keten van hypotheekadviseurs daalde het totale aantal aanvragen met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar
Volgens de keten van hypotheekadviseurs daalde het totale aantal aanvragen met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar (ANP / Robin Utrecht)

Volgens de keten van hypotheekadviseurs daalde het totale aantal aanvragen met 20 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Kredietverstrekkers kregen driekwart minder verzoeken om een hypotheek over te sluiten. Het aantal aanvragen van een hypotheek voor de aankoop van een huis daalde met 7 procent.

Lees ook | 'Angst voor recessie voelbaar op woningmarkt'

Minder lenen

Door de gestegen rentes kunnen huizenkopers doorgaans minder geld lenen. Dat is ook terug te zien in het gemiddelde hypotheekbedrag voor een woning. Dat lag in juli, augustus en september op 309.000 euro bij De Hypotheker. Een jaar eerder was dat nog 324.000 euro.

Volgens commercieel directeur Menno Luiten steeg de vraag naar hypotheken aan het einde van het derde kwartaal wel weer, maar was dat niet genoeg om de forse afname in de voorgaande maanden teniet te doen. 'In augustus bedroeg deze daling 15 procent en in september is het omslagpunt bereikt en zien we een lichte stijging van zo’n 3 procent. Dat is een positieve ontwikkeling.'

Lees ook | Riskante crowdfundinghypotheek is in opkomst

Volgens De Hypotheker valt op dat jonge huizenkopers juist vaker een hypotheek aanvroegen voor de aankoop van een woning. Bij de groep woningkopers tot een leeftijd van 35 jaar steeg het aantal aanvragen met 13 procent. Daarnaast steeg het aantal aanvragen van een lening voor het verduurzamen van de woning met 9 procent, een veel minder sterke stijging dan in het tweede kwartaal. Toen nam het aantal aanvragen van een verduurzamingshypotheek met bijna de helft toe op jaarbasis.

Terug naar niveau 2013

Volgens De Hypotheekshop is de hypotheekrente inmiddels terug op het niveau van bijna negen jaar geleden. Na een verdere stijging het afgelopen kwartaal bedraagt de gemiddelde rente nu ruim 4 procent. De hypotheekadviseur zegt dat de stijgende rente en het afnemende vertrouwen in de economie nog niet voor veel terughoudendheid bij kopers op de woningmarkt zorgen.

'Het is niet ondenkbaar dat het aantal aanvragen van huizenkopers de komende maanden zal toenemen. Het huizenaanbod is groter dan de afgelopen jaren het geval was. Mogelijk ook dat consumenten rekening houden met een verdere rentestijging en een lagere leencapaciteit in 2023', luidt de verwachting van De Hypotheekshop.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen