Bouw & Woningmarkt3 okt '22 11:44Aangepast op 7 okt '22 10:13

Huren vrije sector stijgen fors

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De huurprijzen van woningen in de vrije sector zijn in het derde kwartaal opnieuw flink gestegen. Dat zeggen de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en vastgoedbelangenbehartiger VGM NL. De gemiddelde huurprijzen liggen nu 6,5 procent hoger dan een jaar geleden. De verhuurprijzen van woonhuizen stegen met 9,4 procent, die van appartementen met 5,6 procent.

Volgens de makelaars vonden er het afgelopen kwartaal ruim 8 procent minder transacties op de vrije huurmarkt plaats
Volgens de makelaars vonden er het afgelopen kwartaal ruim 8 procent minder transacties op de vrije huurmarkt plaats (ANP / Venema Media)

Volgens de makelaars vonden er het afgelopen kwartaal ruim 8 procent minder transacties op de vrije huurmarkt plaats. Waarnemend algemeen voorzitter Lana Gerssen van NVM dringt bij het kabinet aan op concrete oplossingen om de woningmarkt vooruit te helpen. 'Tot nu toe blijft dat veelal steken in plannen om de huidige schaarste te verdelen. Dat brengt de consument die achter het net vist niet veel verder.'

Lees ook | Investeerders kopschuw door voorgenomen strengere huurregulering De Jonge

'De minister zou er daarom ook goed aan doen om zijn oor te luisteren te leggen bij beleggers en projectontwikkelaars en te zorgen voor een stabiel investeringsklimaat', zegt Gerssen. Dat zou er namelijk aan moeten bijdragen dat het woningaanbod, dat al tijden erg beperkt is, eindelijk weer echt gaat groeien.

Lees ook | 'De Jonge wekt illusie dat hij problemen oplost met huurplannen'

Nuance

Voorzitter Sander Groot van VGM NL -voorzitter Sander Groot wijst erop dat de situatie op de vrije huurmarkt wel wat genuanceerder is wanneer wordt vergeleken met het voorgaande kwartaal. 'Vooral in de zeer sterk stedelijke gebieden, zoals Amsterdam en Rotterdam, waar de druk in de gehele woningmarkt groot was, zien we nu een stabilisering van de huurprijzen. Steden en regio’s zoals Utrecht en Almere, Flevoland en Limburg laten zelfs een lichte daling zien.' Of dit een eenmalige of een meer structurele ontwikkeling is, durft Groot evenwel nog niet te zeggen.

Lees ook| Huidige woningmarkt 'vriendelijker' voor koper


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen