Bouw & Woningmarkt5 okt '22 14:35Aangepast op 7 okt '22 10:10

'33 procent minder woningen overboden'

Auteurs: ANP en Jeroen Langeveld

De woningmarkt koelt af, meldt Makelaarsland, een van de grootste makelaarskantoren in Nederland. Volgens Makelaarsland wordt aanzienlijk minder overboden op koophuizen en het aantal bezichtigingen daalt ook, laat de organisatie weten.

In de zomer van 2021 werd op 80 procent van de woningen overboden, afgelopen zomer gebeurde dit nog maar bij 47 procent van de woningen. Dit betekent een daling van ruim 33 procent. Op basis daarvan ziet de makelaar een 'afgenomen interesse' van kopers op de woningmarkt.

De tekenen van een afkoelende woningmarkt zijn niet nieuw, eerder kwam het CBS al met cijfers die dit lieten zien. Huizenkopers betaalden gemiddeld 0,1 procent minder voor een bestaande woning dan de maand ervoor.
De tekenen van een afkoelende woningmarkt zijn niet nieuw, eerder kwam het CBS al met cijfers die dit lieten zien. Huizenkopers betaalden gemiddeld 0,1 procent minder voor een bestaande woning dan de maand ervoor. (ANP / Venema Media)

Naast de daling van het percentage overgeboden woningen, daalde ook het aantal bezichtigingen het afgelopen kwartaal met 42 procent, ten opzichte van een jaar geleden. De afname lijkt vooral te wijten aan de opgelopen hypotheekrente. Deze steeg voor een tien jaar vaste rente in minder dan een jaar tijd met 3 procentpunt.

Lees ook| Huidige woningmarkt 'vriendelijker' voor koper

Toch ligt de reden voor de afkoelende markt ook buiten de woningmarkt zelf, denkt Makelaarsland. 'We hebben te maken met stijgende energielasten, dit speelt een steeds grotere rol in het koopproces', constateert Makelaarsland uit gesprekken met klanten.

De tekenen van een afkoelende woningmarkt zijn niet nieuw, eerder kwam het CBS al met cijfers die dit lieten zien. Huizenkopers betaalden gemiddeld 0,1 procent minder voor een bestaande woning dan de maand ervoor, hiermee was er sprake van een trendbreuk.

Lees ook| Vraag naar hypotheken zakt hard door stijgende rente


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen