Bouw & Woningmarkt7 okt '22 13:13Aangepast op 2 nov '22 09:28

Ondanks rapport Remkes nieuwe dreiging aanstaande voor bouw

Auteurs: BNR Webredactie en Jeroen Langeveld

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak maakt zich grote zorgen om een aanstaande uitspraak van de Raad van State. Die uitspraak zou de bouw- en landbouwsector opnieuw compleet op zijn kop kunnen zetten. Het hoogste juridische orgaan gaat bepalen of de 'bouwvrijstelling' in gebruik mag blijven.

Deze stikstofuitspraak kan ervoor zorgen dat er geen woningen meer gebouwd mogen worden. 'Ik maak mij hier heel veel zorgen om, de huidige stikstofwet biedt de mogelijkheid voor een bouwvrijstelling, als deze verdwijnt dan kan er in de woningbouw, de landbouw, en bij de infrastructuur niets meer gedaan worden', zegt Van der Tak.

Voor de bouw is er een uitzondering op deze regel, de 'bouwvrijstelling'. De vrijstelling zorgt ervoor dat de stikstofneerslag tijdens het bouwen niet wordt meegewogen in de vergunning, maar er alleen wordt gekeken naar de uitstoot tijdens gebruik.
Voor de bouw is er een uitzondering op deze regel, de 'bouwvrijstelling'. De vrijstelling zorgt ervoor dat de stikstofneerslag tijdens het bouwen niet wordt meegewogen in de vergunning, maar er alleen wordt gekeken naar de uitstoot tijdens gebruik. (ANP / Robin Utrecht)

Volgens Van der Tak staat die bouwvrijstelling nu juist onder druk, door een rechtszaak over het stikstofopnameproject Porthos in de Rotterdamse haven. 'Mobilisation for the enviroment (MOB) heeft tegen dit project bezwaar aangetekend bij de hoogste rechter, en ik vrees als dit project onderuit gaat, dat alle bouw in Nederland stil komt te liggen.'

Lees ook| Heijmans handhaaft outlook maar vreest Porthos-uitspraak

Wat is de bouwvrijstelling

Sinds de Urgenda uitspraken, en de uitspraak van de Raad van State in 2019 over het 'Programma Aanpak Stikstof' (PAS), is er qua uitstoot regelingen in Nederland veel veranderd. Door het toevoegen van de 'Wet natuurbescherming' aan de PAS, moet er voor projecten die stikstofneerslag veroorzaken een vergunning worden aangevraagd, maar voor de bouw is er een uitzondering op deze regel, de 'bouwvrijstelling'. De vrijstelling zorgt ervoor dat de stikstofneerslag tijdens het bouwen niet wordt meegewogen in de vergunning, maar dat er alleen wordt gekeken naar de uitstoot tijdens het gebruik.

Lees ook| NVB Bouw: 'Helft stilgelegde bouwprojecten kan binnen paar weken worden hervat'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen