Bouw & Woningmarkt27 okt '22 17:56

Rabobank: Huizenprijzen dalen verder door hoge hypotheekrente; koper duurder uit

Auteur: BNR Webredactie

In 2023 zullen de huizenprijzen met 3,1 procent dalen, verwachten economen van de Rabobank. Oorzaak is de rente die de Europese Centrale Bank steeds verder verhoogt. Daardoor stijgt ook de hypotheekrente, waardoor een huis kopen minder aantrekkelijk wordt.

Huizenkopers die een hypotheek afsluiten moeten nu een forse rente betalen. Gemiddeld ligt de hypotheekrente nu 3 tot 3,5 procent hoger dan begin dit jaar. Voor potentiële woningkopers wordt het daardoor lastiger om een deal te maken, omdat het mogelijke leenbedrag ook lager wordt. Daarnaast zullen maandlasten hoger zijn voor woningkopers met een nieuwe hypotheek.

'Onder de streep ben je duurder uit'

'Een daling van een paar procent van de huizenprijzen, gaat je niet sneller aan een huis helpen', merkt Rabobank-econoom Nic Vrieselaar op. 'Doordat de hypotheekrente nu 3 tot 3,5 procent hoger is dan begin dit jaar, zijn de netto maandlasten zo'n 30 procent hoger dan begin dit jaar. Zelfs zijn huizen een paar procent goedkoper, maar onder de streep ben je als starter alsnog echt duurder uit.'

Lees ook | 'Spaarders zijn slechter af, ondanks hogere rente'

Ook in 2024 verwachten de economen dat de huizenprijzen nog zullen dalen. Zo zal de daling dan gemiddeld 2 procent zijn. Eind 2024 zullen de prijzen naar verwachting met 7,4 procent zijn gedaald, vergeleken met de huidige prijzen.

In 2023 zullen de huizenprijzen met 3,1 procent dalen, verwachten economen van de Rabobank.
In 2023 zullen de huizenprijzen met 3,1 procent dalen, verwachten economen van de Rabobank. (ANP / Harold Versteeg)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen