Bouw & Woningmarkt2 nov '22 09:22

Heijmans handhaaft outlook maar vreest Porthos-uitspraak

Auteur: Jorn Lucas

Bouwer Heijmans heeft een sterk derde kwartaal achter de rug en heeft ook vertrouwen in een goed verloop van de rest van het jaar. Het bedrijf zit wel in de maag met de aankomende uitspraak over CO2-opslagproject Porthos. 'Wij houden er serieus rekening mee dat de vrijstelling voor de bouw wordt ingetrokken', zegt CEO Ton Hillen.

Lees ook | 'Overheid zit fout met bouwvrijstelling'

De uitspraak later vanmorgen kan ertoe leiden dat er geen woningen meer gebouwd mogen worden. Hillen geeft aan dat veel materieel dat wordt gebruikt bij de bouw inmiddels omgezet is naar emissieloze voertuigen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden al voor bestaande projecten nieuwe uitstoot-berekeningen gemaakt. 'Je kan er van uit gaan dat al die bureaus die dit soort berekeningen maken, zullen overlopen bij een negatieve uitspraak van de Raad van State.'

Bouwer Heijmans heeft een sterk derde kwartaal achter de rug en heeft ook vertrouwen in een goed verloop van de rest van het jaar. Het bedrijf zit wel in de maag met de aankomende uitspraak over CO2-opslagproject Porthos.
Bouwer Heijmans heeft een sterk derde kwartaal achter de rug en heeft ook vertrouwen in een goed verloop van de rest van het jaar. Het bedrijf zit wel in de maag met de aankomende uitspraak over CO2-opslagproject Porthos. (ANP )

Lees ook | Ondanks rapport Remkes nieuwe dreiging aanstaande voor bouw

Ondanks deze voorbereidingen is dit ook voor Heijmans een nieuwe klap, in een periode waarin de sector al verschillende tegenslagen te verduren heeft gehad. 'We moeten als maatschappij ook wel keuzes gaan maken', zegt Hillen. 'Tijdens de bouwfase vindt slechts één procent van de stikstofdepositie plaats. We moeten duidelijk gaan bepalen waar de prioriteiten liggen en waar de landbouw, de natuur, de woningbouw mag plaatsvinden. Die keuzes moeten gemaakt worden om perspectief te kunnen bieden aan alle betrokkenen.'

Lees ook | Komt de bouw volgende maand volledig stil te liggen?

Hugo de Jonge

Het kabinet wil dat er voor 2030 een kleine miljoen woningen worden gebouwd. Volgens Hillen is de minister zeer ambitieus. 'Ik heb hem een aantal keer gesproken, hij probeert de hindernissen die er zijn echt op te pakken.' Daarbij doelt de topman onder meer op de vergunningverlening, een al langer opspelend probleem waar ook voorzitter Martin van Rijn van woningcorporatiekoepel Aedes al voor waarschuwde. Ondanks deze en aankomende andere problemen als recessie en stijgende hypotheekrente, houdt Hillen 'heel veel vertrouwen in een stabiele woningmarkt.'

Volgens Hillen is een afkoeling van de woningmarkt eigenlijk wel goed voor de sector, 'hoewel dat gek klinkt uit mijn mond'. De behoefte aan woningen zal op lange termijn hoog blijven. 'Als gevolg van stijgende loonkosten, prijsstijgingen en hogere hypotheekrente zijn woningen in bepaalde sectoren onbetaalbaar geworden.' Een afkoeling van de markt baart hem daarom geen zorgen. 'Een hypotheekrente van 4 of 5 procent is heel normaal, dat betekent iets voor de leencapaciteit. Nadenken over de NHG-garantie en de stijgingen van de huren is goed, maar we moeten uitkijken dat we niet alles gaan reguleren.'

Bonus

Heijmans geeft een deel van zijn personeel in november een eenmalige bonus van 500 euro bruto. Het extraatje is bedoeld om gezinnen van de medewerkers 'die deze steun het hardst nodig hebben' in de huidige dure en onzekere tijden te ondersteunen. Het gaat het om ongeveer 85 procent van de in totaal 4500 werknemers die de bonus krijgen. Volgens Hillen geldt de bonus niet voor de hogere inkomens, maar alleen voor personeel met een salaris tot 70.000 euro per jaar.

Kwartaalcijfers

Tegelijk met de cijfers over het derde kwartaal maakt Heijmans bekend dat het qua omzet en winst voor dit jaar op koers ligt om de eerder afgegeven verwachtingen waar te maken, zonder exacte cijfers te noemen. Het bedrijf zag ook zijn orderboek aandikken tot een bedrag van 2,4 miljard euro. Een jaar eerder had het bedrijf voor 2,2 miljard euro aan werk liggen.

In de eerste tien maanden van het jaar verkocht Heijmans verder 1304 nieuwbouwhuizen. Dat waren er in dezelfde periode een jaar eerder nog 1721. De bouwer verwacht ook volgend jaar uitdagende en volatiele marktomstandigheden. Het bedrijf verwacht in 2023 een omzet te realiseren die gelijk ligt aan dit jaar. De winstmarge moet daarbij uitkomen tussen de 4 en 6 procent bij Bouw, Techniek en Infra en tussen de 6 tot 8 procent bij Vastgoedontwikkeling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen