Bouw & Woningmarkt7 nov '22 09:48

Vastgoedmarkt stagneert vanwege hoge rente

Auteur: Jasper Daams

De Nederlandse vastgoedmarkt loopt vast door de oplopende rente. Beleggers zijn steeds terughoudender in het kopen van bijvoorbeeld winkelvastgoed en kantoorpanden. En volgens kenners trekt dit voorlopig niet bij.

Hoofd Europees vastgoed Dick Boer van zakenbank Kempen waarschuwt zelfs voor het slechtste kwartaal sinds de financiële crisis. Hij baseert dat op de cijfers van vastgoedadviseur CBRE van afgelopen kwartaal. Het vierweeksgemiddelde van het aantal transacties liep toen terug tot 2,5, terwijl dat er een jaar geleden nog 5,5 waren.

Lees ook | 'Kantoorpanden kunnen grote rol spelen in oplossen woningtekort'

Hoge rente

Volgens FD-journalist Nelleke Trappenburg komt dat door een combinatie van zorgen voor een recessie bij beleggers en de oplopende rente. 'Op het moment dat verkopen die al zijn voorbereid de markt op gaan, kloppen de cijfers niet meer omdat de rente weer is gestegen. Bij een hogere rente verwachten beleggers een lagere prijs omdat ze meer geld kwijt zijn aan de financiering. Verkopers zijn niet altijd bereid de prijs te laten zakken.'

En dat zorgt ervoor dat meerdere deals niet doorgaan. 'Het gerucht gaat dat Blackstone het Tripolis-complex aan de A10 in Amsterdam-Zuid zou willen verkopen aan de Duitse verzekeringsmaatschappij Allianz, maar dat is niet door gegaan. En ook de verkoop van Diana & Vesta in Amsterdam Zuid-Oost is gestokt en uit de verkoop gehaald, omdat er geen goed bod kwam', aldus Trappenburg.

Forse tik

En dus krijgt de vastgoedwereld een forse tik. 'Door minder deals worden de inkomsten van vastgoedadviseurs en makelaars gedrukt.' Volgens Trappenburg zullen die gevolgen met name in de grote makelaarskantoren voelbaar zijn: 'CBRE heeft al aangekondigd 400 miljoen dollar te gaan bezuinigen.'

Kantorencomplex Tripolis
Kantorencomplex Tripolis (ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen