Bouw & Woningmarkt10 nov '22 06:08Aangepast op 10 nov '22 10:58

Duizenden klachten over foute en agressieve huisbazen: 'Schrap tijdelijke huurcontracten'

Auteurs: Wesley Weerts en Bart van Rijswijk

De krappe huurmarkt leidt tot woekerprijzen, achterstallig onderhoud en zelfs intimidatie en geweld. Huurteams krijgen hierover duizenden klachten per jaar en op verschillende plekken nemen de problemen toe, blijkt uit navraag van BNR.

(ANP / Hollandse Hoogte / Hans van Rhoon)

Vorig jaar werd er zeker 3.000 keer geklaagd door ontevreden huurders. In werkelijkheid is de klachtenstroom veel groter. Zo heeft lang niet elke gemeente een huurteam waar gedupeerden terecht kunnen. Ook durven veel huurders geen melding te doen van wantoestanden uit angst op straat te belanden zodra hun huurcontract afloopt.

Ian van der Molen is een van de huurders die doelwit werd van een agressieve huisbaas nadat hij zich beklaagde over te hoge huur. 'Vanaf dat moment probeerde de verhuurder ons uit de woning te werken. Hij kwam meerdere keren naar ons huis toe, bonsde op de deur, begon te schreeuwen en gaf ons de schuld van de problemen.'

Achteraf kreeg Van der Molen gelijk van de Huurcommissie, maar toen was hij zijn huis al kwijt. 'Het is kiezen tussen een dak boven je hoofd of je recht halen.'

Meer intimidatie

Alleen al huurdersvereniging Woonbond krijgt jaarlijks tientallen meldingen van huurders die het slachtoffer zijn van intimidatie, meestal na een klacht over bijvoorbeeld de huur. Dat aantal neemt toe, weet woordvoerder Mathijs ten Broeke. De grote woningnood is volgens hem de veroorzaker: 'Huurders kunnen geen kant op en moeten daardoor meer pikken van hun huisbaas.'

Onder meer in Eindhoven voelen huurders zich vaker en ernstiger geïntimideerd, merkt Nick de Liège van Huurteam Eindhoven. 'Denk aan het zonder toestemming betreden van de woonruimte, maar ook aan dreigen met fysiek geweld indien een huurder de woonruimte niet verlaat.'

Tijdelijk contract

Verhuurders kunnen sinds 2016 eenvoudig een tijdelijk huurcontract aanbieden. Toenmalig minister van Wonen Stef Blok hoopte zo meer huiseigenaren te verleiden hun huis te verhuren.

'De groei van tijdelijke contracten is erg zorgwekkend', zegt Marinus Jongman van Stichting Steunpunt Huren Groningen. Huurteams en de Woonbond willen daar een eind aan maken en eisen dat de politiek ingrijpt. 'Wij maken ons zorgen over de mate waarin huurders durven te klagen.' Contracten voor onbepaalde tijd moeten de norm worden, vindt Jongman.

De ChristenUnie en de PvdA hebben inmiddels de handen ineen geslagen om de wildgroei aan tijdelijke huurcontracten aan banden te leggen. Volgens de partijen durven veel huurders hun mond niet open te trekken omdat ze anders hun woning kwijtraken. Daarom kwamen ze eerder dit jaar met een initiatiefwet.

Ook ligt er een ander wetsvoorstel op tafel dat gemeenten meer mogelijkheden moet geven om huurders te beschermen tegen misstanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen