Bouw & Woningmarkt22 nov '22 12:30Aangepast op 23 nov '22 05:36

Gemiddelde woningbezitter kan rekenen op forse overwaarde

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

Een koopwoning in Nederland heeft gemiddeld een overwaarde heeft van 175.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van woningtaxatiebedrijf Calcasa. Volgens de onderzoekers heeft de woningmarkt daarmee voldoende 'vet op de botten' om een verdere prijsdaling het hoofd te bieden.

'We hebben alle transacties sinds 1 januari 1993 onderzocht vanaf de transactiedatum tot de waarde van de woning nu. Gemiddeld genomen kom je dan op 1750.000 euro', zegt Tijs Pellemans van Calcasa. Volgens het bedrijf gaat het om ruim 3 miljoen transacties, met een totale waarde van 1,2 biljoen euro.

Lees ook | Nieuwe hypotheek moet verhuurders aan puntenstelsel gaan houden

De grootste overwaarde zit bij de eigenaren die het huis al lang in bezet hebben, zegt Pellemans. 'Mensen die ongewoon acht jaar geleden hun woning hebben gekocht, kunnen rekenen op een flinke overwaarde. In de vorige periode waarin de huizenprijs daalde, van 2008 tot 2013, is de prijs gemiddeld met 20 procent gedaald. Daarna is het week omhoog gegaan.'

't Gooi

De verschillende per regio zijn wel groot. Zo is de overwaarde in plaatsen met een groot aandeel miljoenenwoningen, zoals Aerdenhout, Bloemendaal en Blaricum, het hoogst. Daar gaat het om enkele tonnen. Huizenbezitters in Kerkrade en Sittard moeten het doen met de laagste gemiddelde overwaarde. In Kerkrade gaat het in doorsnee om 85.000 euro, in Sittard is het iets meer dan een ton.

Volgens Calcasa kan de daadwerkelijke overwaarde voor veel woningen overigens ook hoger liggen. 'Dat komt onder andere doordat de hypotheekfinanciering ook minder dan 100 procent van de aankoopprijs kan zijn en er tussentijdse hypotheekaflossingen gedaan worden', zegt Pellemans

De onderzoekers hebben ook gekeken in hoeverre de Nederlandse woningvoorraad bestand is tegen prijsdalingen, met mogelijk een periode van lagere woningprijzen in het vooruitzicht. In een scenario met een prijsdaling van 10 procent per jaar duurt het tot begin 2028 voordat de overwaarde is verdampt. In een scenario met 5 procent daling per jaar duurt dit tot 2033. Bij een gemiddelde aanhoudende daling van 3 procent per jaar duurt het tot 2040 alvorens de overwaarde is verdwenen.

Lees ook | Prijsstijging koophuizen neemt verder af

Huizenprijs daalt weer

Uit onderzoek van het CBS en het Kadaster blijkt dat de gemiddelde huizenprijs in oktober met 0,5 procent is gedaald vergeleken met de voorgaande maand. De twee maanden daarvoor was er ook al sprake van een daling. In oktober lagen de huizenprijzen nog wel 7,8 procent hoger vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Maar die groei vlakt af.

Een koopwoning in Nederland heeft gemiddeld een overwaarde heeft van 175.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van woningtaxatiebedrijf Calcasa.
Een koopwoning in Nederland heeft gemiddeld een overwaarde heeft van 175.000 euro. Dat blijkt uit onderzoek van woningtaxatiebedrijf Calcasa. (ANP / Kim van Dam)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen