Bouw & Woningmarkt22 nov '22 10:45

Nieuwe hypotheek moet verhuurders aan puntenstelsel gaan houden

Auteur: Matthijs Meerman

Hypotheekverstrekker BLG Wonen gaat vanaf volgend jaar een speciale hypotheek introduceren om de middenhuur betaalbaar te houden. Deze verhuurhypotheek wordt gebaseerd op het nieuwe puntenstelsel van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting. Volgens directeur Frank Soede van BLG Wonen is dit een betere methode dan zelfbewoningsplicht.

Vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar biedt BLG Wonen verhuurders of aspirant-verhuurders een hypotheek aan die met hetzelfde puntenstelsel werkt. Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt de geldverstrekker wat de maximale huurprijs mag zijn. De verhuurder moet zich ook aan deze prijs houden als hij of zij de Verhuurhypotheek afsluit.
Vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar biedt BLG Wonen verhuurders of aspirant-verhuurders een hypotheek aan die met hetzelfde puntenstelsel werkt. Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt de geldverstrekker wat de maximale huurprijs mag zijn. De verhuurder moet zich ook aan deze prijs houden als hij of zij de Verhuurhypotheek afsluit. (ANP)

Soede vindt dat de vrije huursector erg belangrijk is voor de doorstroom op de woningmarkt. 'Uit onze woontoegankelijkheidsmonitor blijkt dat mensen in een stad met een goed functionerende vrije huursector snel aan een woning komen,' vertelt hij. Volgens hem zorgt zelfbewoningsplicht ervoor dat de sector steeds meer op slot gaat. 'Dat zou ik erg jammer vinden, want het is belangrijk dat mensen een huurwoning kunnen vinden voor een betaalbare prijs.'

Lees ook| GroenLinks en PvdA willen opkoopverbod voor beleggers in huizen

De Verhuurhypotheek

Vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar biedt BLG Wonen verhuurders of aspirant-verhuurders een hypotheek aan die met hetzelfde puntenstelsel werkt. Op basis van een taxatierapport van de woning bepaalt de geldverstrekker wat de maximale huurprijs mag zijn. De verhuurder moet zich ook aan deze prijs houden als hij of zij de Verhuurhypotheek afsluit. 'De verhuurder krijgt daar gunstige voorwaarden voor terug', aldus Soede.

Als de verhuurder de huurgrens overschrijdt kijkt de hypotheekverstrekker of dit vanwege woonverbeteringen gerechtvaardigd is. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt het contract ontbonden. De maximale huur die je mag vragen met dit contract is 1350 euro per maand. BLG Wonen beweert hiermee de eerste geldverstrekker te zijn die rekening houden met het puntenstelsel van Hugo de Jonge.

Puntenstelsel

Het puntenstelsel is in het leven geroepen om te bepalen hoe hoog de huur voor sociale huurwoningen mag zijn. Een woning krijgt op basis van onder andere het woonoppervlak en de WOZ-waarde een puntenscore die aangeeft hoeveel verhuurders maximaal mogen vragen. Dit stelsel is nu alleen nog maar voor woningen met een maandelijkse huur tot 763,47 euro per maand, maar De Jonge wil die grens verhogen.

Lees ook | Woningverhuurders dreigen met miljardenclaim tegen staat

Volgens BLG Wonen is ruim de helft van de huurwoningen in de vrije sector duurder dan wat volgens het puntenstelsel redelijk zou zijn. 'Op dit moment betaalt ruim vijftig procent van de huurders een te hoge prijs', zegt Soede. Huurders betalen gemiddeld 29 procent teveel huur volgens de kredietverlener.

Veel animo bij verhuurders

Soede denkt dat er veel animo voor deze hypotheek is. 'Onafhankelijke adviseurs horen van hun klanten waar behoefte aan is, en dus hebben we gesprekken met hun gevoerd.' BLG Wonen heeft zelf ook onderzoek gedaan, en daaruit blijkt dat ongeveer de helft van de verhuurders dit een interessant product vindt.

Dat heeft volgens Soede ook te maken omdat het beeld van de gemene pandjesbaas niet helemaal juist is. 'Veel mensen denken dat de vrije huursector daaruit bestaat, maar het gaat in tachtig procent van de gevallen juist om mensen die slechts één woning verhuren,' vertelt hij. 'Die verhuren aan familie of hun pensioen te ondersteunen, en niet voor het maximale rendement.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen