Bouw & Woningmarkt2 dec '22 10:42

'Private lease nekt huizenkoper'

Auteur: Jorn Lucas

Mensen met een private lease-auto ondervinden steeds vaker problemen op de woningmarkt. Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat huizenkopers in veel gevallen tienduizenden euro's minder kunnen lenen voor een woning als er ook een private-leasecontract is afgesloten.

Bij private-lease wordt niet alleen de auto, maar worden ook de belastingen, verzekeringen en onderhoud meegefinancierd. De impact van dit soort contracten is volgens Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, dit jaar sterk toegenomen. 'Deze lening wordt, altijd al, geregistreerd bij de BKR. Maar sinds het begin van dit jaar staat de volledige lening geregistreerd en niet meer alleen de kosten van de auto, zonder het servicedeel.'

Lees ook | Variabele hypotheekrente steeds meer in trek

Starters klem

Volgens De Hypotheker hebben vooral starters op de woningmarkt hier last van. 'Deze mensen hebben vaak niet de beschikking over eigen middelen.' Een veelvoorkomend model in de private leasemarkt is de Volkswagen Polo. 'Deze kost al gauw 400 euro per maand en voor een gezin dat 70.000 euro per jaar verdient, betekent dat er 80.000 euro minder geleend kan worden voor een hypotheek', rekent Luiten voor.

Luister ook | Petrolheads - Private lease erbij? Hypotheek niet blij!

Wrang maar terecht

Luiten geeft aan dat de belemmering weliswaar wrang is, maar ook terecht. 'Het is een financiering, een persoonlijke rekening, die net als alle andere zaken meegenomen moet worden. Dus zie dit vooral als een waarschuwing. Want net als een studielening, beperkt een private-lease ook de mogelijkheden voor een hypotheek.'

Autotransport op de A2. Uit onderzoek blijkt dat huizenkopers in veel gevallen tienduizenden euro's minder kunnen lenen voor een woning als er ook een private-leasecontract is afgesloten.
Autotransport op de A2. Uit onderzoek blijkt dat huizenkopers in veel gevallen tienduizenden euro's minder kunnen lenen voor een woning als er ook een private-leasecontract is afgesloten. (ANP / William Hoogteyling)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen