Bouw & Woningmarkt7 dec '22 06:47Aangepast op 7 dec '22 08:09

Hoge rente bedreigt woningbouw: 'Miljard euro minder geïnvesteerd'

Auteurs: Wesley Weerts en Eric van den Berg

Ondanks de nijpende woningnood staan veel bouwprojecten in Nederland op losse schroeven of ze lopen ernstige vertraging op. De oorzaak: gestegen rentes. Beleggers haken af waardoor er flink minder wordt geïnvesteerd in de woningmarkt. Dat zeggen vastgoedadviseurs Savills en Colliers tegen BNR.

De prijzen van woningen liggen hoger dan de prijzen die beleggers kunnen betalen, merkt hoofd woningbeleggingen Bas Wilberts van Savills. Geld lenen is duurder en banken stellen strengere eisen.

Bouwprojecten worden volgens Wilberts uitgesteld of zelfs geschrapt. 'Daardoor lopen nieuwe betaalbare woningen vertraging op en kunnen bijvoorbeeld ouderen niet doorstromen naar een appartement.' Uit cijfers van Savills blijkt dat er in jaren niet zo weinig is geïnvesteerd in de woningmarkt als nu.

Lees ook | 'In Nederlandse huursector wil je niet wonen'

Vastgoedadviseur Colliers ziet beleggingen in woningen dit jaar met een miljard dalen, tot drie miljard euro. 'Dat is een flinke daling en vorig jaar was al een slecht jaar', concludeert onderzoeker Madeline Buijs. Deze bevindingen worden bevestigd door andere marktpartijen die BNR sprak.

De belangrijkste verklaring is volgens Buijs het grote aantal projecten dat 'on hold' is gezet. Dit zijn vooral nieuwbouwprojecten die mede door de snel opgelopen rente financieel niet rendabel zijn. 'Beleggers willen door de hogere rente een minder hoge prijs betalen, maar verkopers gaan daar niet mee akkoord. Daardoor ontstaat een enorme mismatch tussen koper en verkoper.'

Miljoen woningen: kansloos?

Het plan van minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge om voor 2030 bijna een miljoen woningen te bouwen lijkt daarmee al bij voorbaat kansloos. 'Het ziet er niet naar uit dat we dat gaan halen', zegt Buijs. Vastgoedadviseur Savills noemt het veelbesproken streefcijfer van De Jonge ‘een uitdaging’.

Kabinetsvoornemens om de bouw te stimuleren ten spijt benoemen experts overheidsbeleid juist als een rem op investeringen. Vooral de overdrachtsbelasting die volgend jaar omhoog gaat wordt in deze context vaak genoemd. Omdat veel investeerders daarom projecten nog voor het einde van dit jaar proberen af te ronden zou 2023 wel eens een nog zwaarder jaar kunnen worden voor de woningmarkt.

Ook de aangekondigde maatregelen van De Jonge, zoals regulering van de huurprijzen, zouden voor terughoudendheid zorgen bij woningbeleggers.

Ondanks de nijpende woningnood staan veel bouwprojecten in Nederland op losse schroeven of ze lopen ernstige vertraging op. De oorzaak: gestegen rentes. Beleggers haken af waardoor er flink minder wordt geïnvesteerd in de woningmarkt. Dat zeggen vastgoedadviseurs Savills en Colliers tegen BNR.
Ondanks de nijpende woningnood staan veel bouwprojecten in Nederland op losse schroeven of ze lopen ernstige vertraging op. De oorzaak: gestegen rentes. Beleggers haken af waardoor er flink minder wordt geïnvesteerd in de woningmarkt. Dat zeggen vastgoedadviseurs Savills en Colliers tegen BNR. (ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen