Volgens de woonminister wordt de rekening nu vooral betaald door leraren, verpleegkundigen en politieagenten. 'Met de regulering van de middenhuur wil ik hen beter beschermen tegen excessen, zodat mensen een eerlijke prijs voor hun woning betalen', zegt De Jonge. ‘We gaan werken met een puntenstelsel dat bepaalt wat een eerlijke prijs is voor een huurwoning. We hebben het dan over een prijs voor de omvang en kwaliteit van een woning.’

'Dwingend'
De nieuwe huurprijsbescherming wordt ingevoerd door uitbreiding en het moderner maken van het bestaande woningwaarderingsstelsel (WWS). Dit bestaat al voor sociale huurwoningen, maar wordt nu uitgebreid, zodat ook middeninkomens een betere huurprijs krijgen. Het WWS wordt daarnaast ook ‘dwingend’ gemaakt, waardoor huisbazen verplicht de maximale huurprijzen moeten aanhouden. Doen ze dat niet, riskeren ze een hoge boete.
Lees ook | De Jonge wil extra maatregelen invoeren
Vanaf 2024
De huurprijsbescherming gaat vanaf 2024 in bij nieuwe huurcontracten. Komt er dan een grote volksverhuizing? 'Dat zou kunnen, maar is niet op voorhand gezegd. Er wordt nu veel gewerkt met flexibele huurcontracten, die neiging zal vanwege de nieuwe regulering een stuk minder zijn. In hoeverre dit alles zal leiden tot een enorme beweging is moeilijk in te schatten. Maar de huurprijs wordt voor ruim 300.000 woningen in iedere geval verlaagd, dus heel veel huurders krijgen een lagere huur.’ Corporaties, institutionele beleggers en ontwikkelaars zijn daarnaast van plan om tot en met 2030 100.000 middenhuurwoningen te bouwen.