'De onroerendezaakbelasting is gebaseerd op de WOZ-waarde van een woning vorig jaar en toen gingen de prijzen hard omhoog', zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. De stijging van de gemiddelde woonlasten komen vooral door de gestegen afvalstoffen- en rioolheffing. 'Daar zie je echt wel uitschieters, en dat is niet goed te verklaren.'
'Gemeente hebben wat uit te leggen'
Zo gaat in het Zuid-Hollandse Teylingen de afvalstoffenheffing met 58 procent omhoog, dat is bijna 150 euro. 'En dat moet de gemeente echt wel kunnen uitleggen', zegt De la Porte. Datzelfde geldt voor het Zuid-Hollandse Bodegraven-Reeuwijk (140 euro meer) en Den Haag (130 euro).
In Doetinchem in Gelderland valt de gemiddelde aanslag juist 83 euro lager uit. Van de ruim honderd onderzochte gemeenten zijn de totale woonlasten in Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort in de provincie Utrecht en de nieuwe fusiegemeente Voorne aan Zee (Zuid-Holland) volgend jaar het hoogst.
Lees ook | 'Huizenprijs daalt komende jaren met zes procent'
Onroerendezaakbelasting
Volgens Vereniging Eigen Huis kent vooral de onroerendezaakbelasting flinke uitschieters. In de Noord-Hollandse buurgemeenten Medemblik en Drechterland stijgt de ozb volgend jaar met tientallen procenten. Deze gemeenten hebben echter wel aangegeven dat de hogere heffing die inwoners moeten betalen aan de gemeente, gecompenseerd wordt door een verlaging van de waterschapslasten. Ook in onder meer Bodegraven-Reeuwijk, Den Haag, Utrecht en Den Bosch neemt de 'huizenbelasting' in 2023 toe.
Lees ook | 'Energierekening structureel 2500 euro duurder vanaf 2024'
In 25 van de 107 onderzochte gemeenten gaat de ozb volgend jaar juist omlaag. Het meest in Venlo, waar huiseigenaren gemiddeld 46 euro minder belasting gaan betalen, wat neerkomt op een daling van bijna 12 procent.
