Bouw & Woningmarkt25 jan '23 14:26

Grote bezorgdheid over woningmarkt: 'Impasse dreigt'

Auteur: BNR Webredactie

Vastgoedadviseur CBRE waarschuwt voor een impasse op de woningmarkt voor nieuwe woningen. Door de verslechterde woningmarkt dalen de opbrengsten, terwijl de bouw- en grondkosten stijgen. Beleggers blijven daardoor weg, zo meent CBRE.

Daarnaast ziet de vastgoedadviseur dat er veel onzekerheid is bij investeringen, vanwege de aanstaande regulering van de huurmarkt. 'Je ziet aan de ene kant dat de effecten van de economische situatie vertraging opleveren, zoals de stijgende rente en de hoge bouwkosten. Maar op de woningmarkt worden die effecten nog eens versterkt, vanwege de aanstaande regulering die minister Hugo de Jonge heeft aangekondigd', zegt Erik Langens, directeur kapitaalmarkten bij CBRE.

Door de verslechterde woningmarkt dalen de opbrengsten, terwijl de bouw- en grondkosten stijgen. Beleggers blijven daardoor weg, zo meent CBRE.
Door de verslechterde woningmarkt dalen de opbrengsten, terwijl de bouw- en grondkosten stijgen. Beleggers blijven daardoor weg, zo meent CBRE. (ANP / Hans van Rhoon)

Volgens Langens blijven beleggers daardoor weg en komen nieuwbouwproject maar moeilijk van de grond. Mede hierdoor zag CBRE in 2022 slechts een beleggingsvolume van 3,7 miljard euro in de Nederlandse woningmarkt. Dat is ruim 46 procent lager dan gemiddeld en veel lager dan werd verwacht.

Meeste huren onder de 1000 euro

De aangekondigde regulering door De Jonge gaat ervoor zorgen dat ook particuliere huurwoningen gereguleerde prijzen krijgen. Het kabinet stelt dat de meeste huren, per 2024, onder de 1000 euro komen te liggen. Dat vindt Langens riskant. 'Het is alsof je tegen een bakker zegt: je moet je brood voor 1,50 euro verkopen, terwijl de bakker 2,50 euro nodig heeft.' Langens vindt 'lage huren' dan ook 'onverantwoord', vanwege de huidige hoge kosten die beleggers en projectontwikkelaars moeten maken.

Lees ook | 'Vanaf 2024 meeste huurwoningen onder de 1000 euro'

De vastgoedadviseur ziet wel een oplossing: 'Verlaag de grondprijs. Maar het probleem is alleen dat gemeenten niet van plan zijn dit te doen. Daarnaast kunnen gemeenten ook flexibeler omgaan met de programmering die ze toepassen.' Daarbij verwijst Langens naar het beleid in Amsterdam, waarbij nieuwbouwprojecten moeten bestaan uit 40 procent sociale huur-, 40 procent middenhuur- en 20 procent vrije sectorwoningen. 'Daar zit een goed te begrijpen gedachte achter, maar het past niet in het totaalplaatje waar ook nog eens regelgeving uit Den Haag komt.'

'Woningen bouwen wordt nog moeilijker'

De verwachting van Langens is dat, onder de huidige regelgeving, het 'nog moeilijker wordt' om straks woningen te bouwen. 'Nu zien we nog hijskranen in de steden, maar wat op ons afkomt, is nog niet voelbaar. Alles wat nu wordt bepaald, zien we pas over twee jaar terugkomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen