
'De economie doet het beter dan we een paar maanden eerder hadden verwacht', zegt woningmarkteconoom bij ABN Amro Philip Bokeloh. 'Dat lijkt dan misschien een reden om de raming naar boven bij te stellen, maar als we kijken naar de laatste cijfers van het Kadaster en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dan zien we toch wel een scherpe prijsdaling.' Daar komt bij dat het vertrouwen in de huizenmarkt niet zo goed is. 'De indicator die het sentiment laat zien op de huizenmarkt van Vereniging Eigen Huis is ook verder gedaald.' En dat waren voor de economen dan ook de belangrijkste redenen om de raming naar beneden bij te stellen.
De hoge inflatie is de voornaamste reden van de prijsdaling van woningen. Omdat veel mensen door de inflatie minder kunnen uitgeven. Dat zorgt er in combinatie met de hoge hypotheekrente voor dat woningen onbetaalbaar worden. 'Inflatie is de belangrijkste factor voor hoe de woningmarkt zich de komende tijd gaat ontwikkelen', zegt Bokeloh.
Te koop
Niet alleen de prijsdaling van woningen is anders dan de bank voorspelde. Ook het verwachte aantal transacties stelde de bank bij van min één procent naar min vijf procent. Kopers wachten meer af bij dalende woningprijzen, omdat ze denken goedkoper uit te zijn door hun verhuizing nog even uit te stellen, stelt ABN Amro. Zodra de prijzen wat zijn gezakt zal er waarschijnlijk vanzelf weer wat meer interesse komen.
Ondanks de lage verkoopcijfers zullen er wel meer woningen te koop komen te staan, omdat mensen bang zijn hun woning niet kwijt te raken. Mensen beginnen daarom vroeg aan de verkoop, is de indruk van de bank. Vanwege het grotere aanbod dat dan op de markt ontstaat zullen kopers waarschijnlijk ook kritischer worden als het gaat om de kwaliteit van een huis.
De aandacht gaat hier volgens de bank vaak naar duurzaamheid, want met de gestegen energieprijzen denkt de koper aan de portemonnee. 'De NVM heeft onderzocht wat de rol van een energielabel is bij het verkopen van een huis. Daaruit blijkt dat woningen met een hoog energielabel makkelijker worden verkocht en ook tegen een hogere prijs.'
Lees ook | Onderzoekers verwachten flinke afname woningbouw
Verder willen veel mensen graag een nieuwbouwwoning. Maar door problemen in de bouwsector is er hier een tekort aan, met een belemmerde doorstroom tot gevolg. 'De nieuwbouw blijft achter en dat is dan ook de reden dat de transactiehoeveelheid omlaag is bijgesteld. Dit vertaalt zich niet in de prijzen, want daarvoor zijn nieuwbouwwoningen maar een klein onderdeel van het totaal, maar dit vertaalt zich wel in minder transacties.'
Vastgoedadviseur CBRE waarschuwde in BNR Zakendoen voor een impasse op de woningmarkt voor nieuwe woningen. De woningmarkt verslechtert waardoor opbrengsten dalen. Dat terwijl de bouw- en grondkosten stijgen. Beleggers blijven daardoor weg, stelt CBRE. Ook is er veel onzekerheid als het gaat om investeringen vanwege de aanstaande regulering van de huurmarkt die woonminister Hugo de Jonge heeft aangekondigd.
Lees ook |Grote bezorgdheid over woningmarkt: 'Impasse dreigt'
Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de huizenprijzen in het laatste kwartaal van vorig jaar al gedaald met gemiddeld 6,4 procent op jaarbasis. Dat was de eerste daling op jaarbasis in negen jaar. De makelaars spraken van een 'omslagpunt'.
Bokeloh voorspelt dat de belangrijkste prijsdaling dit jaar plaatsvindt. 'De komende jaren zal vooral een overloopeffect te zien zijn.' Volgens hem zijn de prijzen volgend jaar weer op een niveau waarop mensen willen toetreden tot de markt. Naar schatting van de bank zullen de verkoopcijfers dan toenemen met een 'bescheiden' 2,5 procent.