Volgens Dwars zijn grote beleggers zoals pensioenfondsen terughoudend in het investeren in grote bouwprojecten, omdat ze willen dat alle risico's uit een project zijn verwijderd voordat ze instappen, zoals geregelde vergunningen. Hierdoor nemen ze minder projecten in aanbouw. Dwars merkt ook op dat de regulering van middeldure huur nog niet wettelijk verankerd is, en dat beleggers essentieel zijn om de doelstellingen voor woningbouw te behalen.
Lees ook | Personeelstekort bedreigt energietransitie
Tekorten
De bouw kampt al tijden met personeelstekorten, stijgende kosten en dalende opbrengsten. zegt Dwars. Bovendien worden de start van woningbouwprojecten vaak maandenlang vertraagd. Om deze problemen aan te pakken, stelt Dwars voor om een stimuleringsregeling voor de woningbouw in te voeren, vergelijkbaar met een regeling uit 2009, waarbij bouwers 10.000 euro kregen om projecten af te maken. Dwars stelt voor om deze regeling te verhogen naar 20.000 euro en deze in 2023 te implementeren. Hiermee kunnen bouwers projecten afmaken die al bijna af zijn en waarvoor de vergunningen al bijna zijn verleend, maar waarvan de start van de bouw wordt vertraagd.
De sector wordt geraakt door stijgende kosten en dalende opbrengsten. Bouwprojecten worden momenteel maandenlang vertraagd. Om deze problemen aan te pakken, pleit Dwars voor een stimuleringsregeling voor woningbouw, soortgelijk aan die uit 2009, maar met een hogere vergoeding van 20.000 euro. Veel projectontwerpen zijn bijna afgerond en vergunningen zijn bijna verleend, maar de start van de bouw wordt vertraagd.
Lees ook | Onderzoekers verwachten flinke afname woningbouw
Lastige verkoop
Als gevolg van deze vertraging splitst Ballast Nedam Development al projecten, zodat met een deel van de bouw wel begonnen kan worden. 'Daardoor komen minder woningen in productie.' Met name duurdere woningen zijn lastiger te verkopen, zegt Dwars.
De verkorting van procedures zoals woonminister Hugo de Jonge eerder voorstelde is 'lovenswaardig', maar geldt 'op zijn vroegst' pas voor bouwprojecten die over drie of vier jaar gaan beginnen, zegt hij. "We hebben nu met een acuter probleem te maken, namelijk dalende opbrengsten en stijgende kosten. Die zorgen voor verlies bij iedereen", zegt Dwars. 'Als we nu maatregelen nemen, kunnen we het misschien dit jaar redden.'
Lees ook | De Jonge wil bezwaar maken tegen woningbouw moeilijker maken
Ook vindt Dwars dat het huidige btw-tarief op nieuwbouwwoningen tijdelijk verlaagd moet worden. 'Aan alle knoppen is gedraaid, het Rijk heeft door de stijging van het btw-tarief een steeds grotere hap genomen, laten we dat verlagen. Dat is in algemeen belang.' Een koper van een nieuwbouwwoning betaalt 21 procent belasting. De bouwer draagt dat weer af aan de Staat.
