Nieuwbouwprojecten vallen door stikstofregels stil, waardoor het doel van honderdduizend woningen onhaalbaar lijkt te worden, stelt D66-Kamerlid Faissal Boulakjar. 'Lokale CDA-politici hebben in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen aangekondigd dat zij willen heronderhandelen over het stikstofbeleid.' Boulakjar maakt zich daardoor grote zorgen dat de bouwplannen van het kabinet onmogelijk worden gemaakt. 'Daarom wil ik dat deze CDA-minister in gesprek gaat, ook met zijn eigen achterban, en zich hard maakt voor het woningnood probleem.'
Lees ook |Bouwproductie daalt, doelstelling 2030 steeds verder uit zicht
CDA politici stellen dat de strikte handhaving van het stikstofbeleid ervoor zorgt dat er te weinig vergunningen worden verstrekt. De bouwsector had lange tijd een uitzonderingspositie waardoor de stikstofregels minder strikt gehandhaafd hoefden te worden, maar hier heeft de rechter een streep door gezet. 'We moeten heel serieus gaan kijken waar de grootste stikstof-uitstoters zitten. Met allerlei geitenpaadjes redden we het dus niet meer,' zegt het D66-Kamerlid.

Kritiek op stikstofbeleid
41 procent van de stikstofuitstoot in Nederland komt voor de rekening van de agrarische sector, van oudsher de achterban van het CDA. Boulakjar ziet de agrarische sector dan ook als de kern van het probleem. 'Boeren zijn de grootste uitstoters van stikstof in Nederland en zij zullen hun uitstoot dus drastisch moeten verlagen,' aldus het Kamerlid.
De kritiek op het stikstofbeleid komt echter niet alleen van het platteland. Ook vanuit de bouwsector klinken verontrustende geluiden. Projectontwikkelaars zijn bang dat bouwen door de hoge prijzen en strikte regelgeving niet meer rendabel is. Toch blijft Boulakjar erbij dat het aanpassen van de stikstofregels geen oplossing is. 'De rechter is duidelijk geweest en minister De Jonge moet zijn achterban dus ook het eerlijke verhaal vertellen,' stelt het Kamerlid.