
Capital Value presenteerde haar jaarlijkse analyse van de Nederlandse woningmarkt in BNR Vastgoed Gezocht. Voor dit jaar wordt rekening gehouden met een tekort van 325.000 woningen, 4 procent van de voorraad en een flinke stijging ten opzichte van 2022 toen het tekort op 279.000 uitkwam.
Bouwinfarct
Ondanks alle bouwambities zet deze stijgende trend de komende jaren verder door. Volgens Marijn Snijders van Capital Value heeft dat vooral te maken met de huidige marktomstandigheden: 'Van tienduizenden woningen waarvoor al een vergunning is verstrekt, wordt de bouw uitgesteld'. zegt Snijders, die opmerkt dat de stijgende rente hier ook invloed op had.
Lees ook | Gedeputeerde Overijssel: 'Willen meer bouwen dan het Rijk toestaat'
Daarnaast loopt het aantal verleende vergunningen terug: 'In 2022 zijn er 62.000 vergunningen afgegeven, 18 procent minder dan het jaar ervoor. Voor dit jaar gaan we uit van nog maar 50.000 vergunningen', aldus Snijders, die waarschuwt voor een bouwinfarct.
Mismatch
De grootste tekorten zijn te vinden in de grote steden, waar de tekorten in de tienduizenden woningen per gemeente lopen. De allergrootste krapte is in Amsterdam, waar het tekort liefst vijfenveertigduizend woningen telt.
'Dat impliceert overigens niet dat al die zoekende mensen onder een brug slapen', zo benadrukt Snijders. 'Er is ook een grote groep Nederlanders die ergens anders wonen. Dat kunnen jongeren zijn die noodgedwongen tot hun dertigste bij hun ouders bivakkeren, of bijvoorbeeld nog bij hun ex op zolder wonen.'
Lees ook | Woningen Haarlem, Zaanstreek en Groot-Amsterdam in 10 jaar 130 procent duurder
Herintroduceer subsidie
Toch is er ook goed nieuws: volgens Snijder hebben pensioenfondsen en woningcorporaties voldoende geld om de komende jaren fors in de woningmarkt te investeren. Hij pleit voor de herintroductie van de zogeheten Van der Laan-subsidie, een maatregel die werd ingevoerd tijdens de kredietcrisis in 2009.
'Als een corporatie of pensioenfonds start met de bouw van een project, dan krijgen ze een subsidie van zo'n twintigduizend euro. Voorwaarde is dat de woning dan minimaal twintig jaar in de sociale huursector blijft. Vergelijk het met het financieren van de onrendabele top.'
Lees ook | ACM: Bouwbedrijven hebben te veel invloed bij nieuwbouwhuizen