Bouw & Woningmarkt17 feb '23 12:00

Daling afgegeven nieuwbouwwoningen 'dramatisch'

Auteur: Myrthe Koopman

Er zijn vorig jaar ruim 63.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er minder dan de twee jaar ervoor. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft noemt de daling van het aantal afgegeven vergunningen met name in de koopsector 'dramatisch'.

Woonwet

De cijfers van het CBS komen juist op het moment dat woonminister Hugo de Jonge een nieuwe woonwet heeft aangekondigd. Daarin staat dat de minister wil kunnen ingrijpen wanneer gemeenten te weinig bouwen voor groepen die snel een huis nodig hebben. De wet kon meteen rekenen op grote bezwaren vanuit regeringspartij VVD.

‘Met deze wet rol je de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland uit.’
VVD-Kamerlid Peter de Groot

Kamerlid Peter de Groot, van de VVD stelt dat De Jonge met deze wet 'de achterstandswijken van de toekomst over heel Nederland wil uitrollen.' Boelhouwer ziet de wet meer als een 'stok achter de deur'. Maar de vraag is volgens de hoogleraar wel of het gaat lukken. 'Als je een gemeente gaat dwingen wordt het waarschijnlijker juist moeilijker.'

Wethouder Woningbouw Reinier van Dantzig van de gemeente Amsterdam zegt juist blij te zijn met de nieuwe woningwet. 'We zullen het moeten proberen met meer overheidssturing, dat lijkt me hartstikke goed.' Dantzig noemt de uitspraak van VVD'er De Groot 'gekmakend': 'We moeten niet roeptoeteren dat elke sociale huurwoning een achterstandswijk is.'

Problematisch

Boelhouwer snapt het idee van De Jonge, maar is er niet van overtuigd dat zijn ambitie om 900.000 woningen te hebben gebouwd voor 2030, ook echt kan worden gehaald. 'Hij zegt zelf ook dat hij het niet gaat halen.'En volgens Boelhouwer is dat slecht nieuws: 'We zien een enorme groei van de bevolking en als er minder huizen worden gebouwd krijgen we echt problemen.'

Lees ook | Woonminister wil dat markt verhardt: 'Wen aan nieuwe realiteit'

Maar het ligt niet alleen aan de gemeenten dat er een daling te zien is van het aantal afgegeven bouwvergunningen. 'Het komt ook door het gebrek aan capaciteit van ambtenaren, de enorm gestegen bouwkosten, de stikstofregels die zorgen voor vertraging en de gemeenten die wachten op de nieuwe omgevingswet', licht Boelhouwer toe.

Zand in de machine

Daarnaast is er nog een partij die in veel gevallen zand in de machine gooit: de burger. 'Burgers zijn continu in de weer om allerlei bezwaarschriften in te dienen', vertelt de hoogleraar woningmarkt. 'Als een gemeente een bestemmingsplan heeft en er wordt zwaar tegen geprocedeerd dan kan je gewoon niet verder.'

Lees ook | Hier betaal je het meest voor een huis

Boelhouwer vindt wel dat De Jonge er goed aan doet dat er wordt ingezet op de woningdeals. Maar die moeten de komende maanden dan wel ook echt worden gesloten. 'Daarna moet De Jonge vinger aan de pols houden en gaan monitoren.' Volgens Boelhouwer speelt er namelijk nog een probleem: veel van de bouwvergunningen die wel worden verstrekt, gaan uiteindelijk niet door. 'Een onderzoek schat dat 40.000 van de bouwvergunningen niet gerealiseerd gaan worden. Het dreigt uit de rails te lopen en dus moet er actie komen', zegt Boelhouwer.

Er zijn vorig jaar ruim 63.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er minder dan de twee jaar ervoor. (ANP/HollandseHoogte/OlafKraak)
Er zijn vorig jaar ruim 63.000 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat zijn er minder dan de twee jaar ervoor. (ANP/HollandseHoogte/OlafKraak) (Olaf Kraak)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen