Bouw & Woningmarkt23 feb '23 11:59

'Oppassen voor dezelfde fouten in crisis koopsector'

Auteur: Eva Ulmer

De kabinetsplannen voor regulering van de huursector vormt volgens ASR-topman Jos Baeten een bedreiging voor de woningbouw, omdat het investeerders zou afschrikken. Hoogleraar Peter Boelhouwers vindt dat opmerkelijk, omdat de druk veel meer bij kleine dan grote beleggers ligt.

Dat ASR dreigt om zich terug te trekken snapt Peter Boelhouwer, hoogleraar huisvestingssystemen aan de TU Delft, niet. Volgens Boelhouwer zijn de problemen op dit moment voor de kleine belegger veel groter, maar die bouwen minder. De grote beleggers hebben last van de oplopende bouwkosten en de gestegen rente.

'Daarnaast werken deze beleggers met een stuk vreemd vermogen, waardoor hun exploitaties onder druk komen te staan. Het kan zijn dat zij de maatregelen van de Jonge gebruiken om te stoppen', zegt Boelhouwer.

Het voorstel van het kabinet om een groot deel van de Nederlandse huursector te reguleren zien verschillende partijen nog niet zitten.
Het voorstel van het kabinet om een groot deel van de Nederlandse huursector te reguleren zien verschillende partijen nog niet zitten. (ANP / Hans van Rhoon)

Tot nu toe geen kritiek

'De branchevereniging heeft tot nu toe aangegeven dat de plannen van minister de Jonge wel kunnen. Daarnaast zijn de plannen al aangepast om de verschillende partijen tegemoet te komen', zegt Boelhouwer

Lees ook | CDA en ChristenUnie willen doorbouwgarantie

Maatregelen

Boelhouwer vraagt zich af of een aantal maatregelen die op dit moment niet helpen, maar wel beperkingen opleggen, niet later genomen moeten worden. 'Tijdens de vorige crisis hebben we exact dezelfde fout in de koopsector gemaakt, door maatregelen door te voeren op het verkeerde moment', meent Boelhouwer. Dit leidde tot een verergering van de crisis. 'We moeten oppassen dat we dat nu niet weer doen.'

Lees ook | ABN AMRO verwacht een krimp van de bouwsector


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen