Bouw & Woningmarkt23 feb '23 14:24

ING rekent op nog sterkere daling huizenprijzen in 2023

Auteur: ANP

De huizenprijzen zouden weleens nog sterker kunnen gaan dalen dan eerder werd gemeld. Dat verwachten economen van ING. De bank verwacht nu dat woningen gemiddeld voor een 6 procent lagere prijs van eigenaar wisselen dan een jaar eerder. In december voorspelde ING nog een daling van 2,5 procent.

Lees ook | 'Woningtekort stijgt fors tot 2025 wegens uitgestelde bouw'

De verwachting bij ING is dat de daling zal doorzetten tot het midden van 2024. Op dat moment liggen de gemiddelde prijzen een tiende lager dan de piek van de huizenprijzen in de zomer van 2022. Eenmaal op het laagste punt beland, liggen de huizenprijzen volgens ING op hetzelfde niveau als in de herfst van 2021.

Hypotheekrente

De huizenmarkt koelt al langer af en in de tweede helft van het jaar daalden de prijzen iedere maand zelfs in vergelijking met de voorgaande maand. Alleen in januari was er een lichte stijging, maar dat lijkt volgens ING vooral een tijdelijke pas op de plaats.

Lees ook | 'Oppassen voor dezelfde fouten in crisis koopsector'

De belangrijkste oorzaak van de daling dit jaar is de sterke stijging van de hypotheekrente. Mede door het ingrijpen van centrale banken tegen de torenhoge inflatie stegen de aangeboden hypotheekrentes volgens ING gemiddeld 3 procentpunt in 2022. Dat is fors als je bedenkt dat voor veel hypotheken in 2021 rentes van slechts 1 tot 2 procent werden gevraagd.

Starters

Die hogere leenkosten raken volgens de bank vooral starters. Mensen die al een huis bezitten kunnen namelijk vaak een regeling afsluiten waarbij ze de rente-afspraken van hun oude hypotheek meenemen.

Lees ook | ABN Amro verwacht een krimp van de bouwsector

Maar volgens economen van ING maken starters door andere ontwikkelingen op de woningmarkt weer wat meer kans op een eigen huis. Zo maakt de verdere regulering van de huursector beleggen in woningen minder aantrekkelijk, waardoor starters minder concurrentie van beleggers te duchten hebben bij de jacht op een huis. Daarnaast blijven de inkomens van veel mensen stijgen, wat weer gunstig kan uitpakken voor het maximale bedrag dat ze kunnen lenen.

HAARLEM - Mensen kijken naar koopwoningen bij een makelaar hypotheekshop ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht
HAARLEM - Mensen kijken naar koopwoningen bij een makelaar hypotheekshop ANP/Hollandse Hoogte/ Robin Utrecht (ANP / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen