In 2012 wordt curator Paul Schepel van JPR Advocaten benaderd omdat Eurocommerce surseance van betaling heeft aangevraagd. In Onder Curatoren vertelt Schepel dat het bedrijf dat 'er prat op ging meer dan 750 kantoorpanden te hebben ontwikkeld', aankeek tegen een leegstand van 47 procent. Dat percentage was veel hoger dan het gemiddelde en bracht enorme kosten met zich mee.

Luister alle afleveringen van Onder Curatoren
Eurocommerce deed goede zaken door zo snel mogelijk huurders te vinden voor panden. Een pand met huurders is volgens Schepel 'een factor twee à drie' meer waard voor beleggers. Na de financiële crisis van 2008 werd er echter op grote schaal bezuinigd door bedrijfsleven en overheid. Hierdoor werd het steeds moeilijker om huurders te vinden voor nieuw opgeleverde bedrijfspanden.
Trucs en vervalsing
Een truc die Visser uithaalde was huurders van een pand dat hij eerder had ontwikkeld, wegtrekken naar een nieuw project. Dat zette volgens Schepel kwaad bloed bij beleggers, want 'dan kijk je wel uit voor dat je nog een keer zo'n gebouw koopt van meneer Visser'.
Lees ook | Curator failliet ziekenhuis: 'Wil niet dat om geld een leven verloren gaat'
Na verloop van tijd begon Visser begon huurovereenkomsten te vervalsen, zodat het leek alsof er huurders in een leegstaand pand zaten. Visser ging daarin zelfs zover dat hij een jaar lang de huur van de ene naar de andere rekening overmaakte, om de bank 'in de waan te brengen dat er huurders in het pand zaten'.
‘Visser maakte een jaar lang de huur van de ene naar de andere rekening overmaakte, om de bank 'in de waan te brengen dat er huurders in het pand zaten’
De bank rook onraad en het was volgens Schepel vrij eenvoudig om te achterhalen of er daadwerkelijk huurders in een pand zaten. 'Het begint toch op te vallen dat het licht uit blijft en dat er heel weinig auto's op de parkeerplaats staan.'
Lees ook | Curator failliete kantoorboekhandel: 'Ik weet nog steeds niet wat er precies is gebeurd'
Paarden
Toen Visser doorkreeg dat het doek ging vallen probeerde hij op geslepen wijze bezittingen naar zijn naaste familie over te zetten. Zijn zoon mocht de prominente paardenrenstal, waarmee hij de Olympische Spelen had gehaald, voor 7 miljoen euro overnemen. Tegelijkertijd zou Eurocommerce ook zeven jaar lang een miljoen gaan sponsoren. Schepel: 'dus per saldo kreeg de zoon de stal gewoon voor niks'.
Hij gaf zijn dochter een hotel-restaurant in Gorssel en zijn vrouw een aantal auto's. Schepel noemt hem een 'keiharde zakenman' waarbij je 'echt op je vingers moet letten'. Uiteindelijk zijn deze schenkingen allemaal teruggedraaid. Het afronden van het faillissement zal volgens Schepel nog een aantal jaar gaan duren. Er lopen daarnaast nog drie strafzaken tegen Visser.