Bouw & Woningmarkt14 sep '23 11:25

Vereniging Eigen Huis stopt met spouwmuurisolatie: 'kosten niet afwentelen op huiseigenaren'

Auteur: Donner Bakker

Vereniging Eigen Huis stopt per direct met het isoleren van spouwmuren vanwege vleermuizenproblematiek. De Vereniging eist eerst een snelle en natuurvriendelijke oplossing van het demissionaire Kabinet, voordat huiseigenaren diep in de buidel moeten tasten.

'Bij elkaar kost dit alles een hoop geld en dat kun je niet afwentelen op de huiseigenaren'
'Bij elkaar kost dit alles een hoop geld en dat kun je niet afwentelen op de huiseigenaren' (Unsplash)

Om de vleermuis te beschermen, moeten huiseigenaren een ecologisch onderzoek laten doen. Tijdens dit onderzoek wordt er gekeken of er vleermuizen in het huis leven. Dit onderzoek is verplicht, anders mogen de eigenaren hun spouwmuren niet laten isoleren. Zo'n onderzoek kost tussen de 5000 en 6000 euro en duurt anderhalf jaar.

Een spouwmuur isolatie zelf kost ongeveer 2000 euro. 'Bij elkaar kost dit alles een hoop geld en dat kun je niet afwentelen op de huiseigenaren', zegt Kramer.

Lees ook | 'Vereniging Eigen Huis: energiebelasting dit jaar meer dan verdubbeld'

Utrecht als voorbeeld

In Utrecht heeft de gemeente een soortenmanagementplan (SMP) opgesteld en onderzoek gedaan naar vleermuizen. Op basis van dat onderzoek, kan de gemeente ontheffing krijgen bij de provincie. 'Er moet nog wel rekening worden gehouden met de vleermuis, maar dan zit je niet meer aan hoge kosten vast', aldus Kramer.

Omdat zo'n onderzoek erg tijdrovend is, heeft de gemeente Utrecht hier een pre-SMP voor ingediend. Ook daarvoor heeft de gemeente ontheffing gekregen. Mensen in Utrecht kunnen hierdoor gemakkelijker een spouwmuurisolatie laten doen.

Zo'n grootschalig onderzoek kost vijf tot tien euro per persoon. 'Doordat dit onderzoek te laten uitvoeren voor de hele gemeente tegelijk, worden de kosten verdeeld over alle inwoners. Hierdoor valt het dus een stuk goedkoper uit', zegt Kramer.

Luister ook | 'Vereniging Eigen Huis ongelukkig met werkwijze Vandebron'

Het Rijk als oplossing

Vereniging Eigen Huis wil dat het Rijk gemeentes verplicht om een SMP op te stellen en de kosten vergoed. Daarnaast wil de vereniging dat de pre-SMP fase breder geaccepteerd moet worden, waardoor het onderzoek naar vleermuizen minder lang duurt.

'De winter staat voor de deur en op 1 januari 2024 vervalt het prijsplafond. Als de spouwmuurisolatie tot stilstand komt, zet je een rem op de gehele verduurzaming, jaag je huiseigenaren op kosten en benadeel je de isolatiebranche', zegt Kramer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen