Bouwen27 jan '16 11:31

Gekte op Amsterdamse huizenmarkt houdt voorlopig aan

Auteur: Sam de Voogt

Zolang de hypotheekrente laag blijft, zal de gekte op de Amsterdamse huizenmarkt aanhouden. Dat verwacht voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Hukker noemt verschillende redenen om rekening te houden met aanhoudende prijsstijgingen op de Amsterdamse woningmarkt: "De markt is onevenwichtig verdeeld. Een grote sociale huursector, een kleine koopsector, weinig nieuwbouw en heel veel belangstelling van jonge werkende mensen met relatief een hoog inkomen." Daarnaast is Amsterdam ook nog steeds aantrekkelijk voor expats, omdat de hoofdstad nog altijd goedkoper is dan Londen of Parijs, stelt Hukker.

Dat de gemeente Amsterdam recentelijk de bouw van nieuwe woningen heeft aangekondigd noemt Hukker "bluswater dat de oververhitting niet kan voorkomen". Een neveneffect van de drukte op de Amsterdamse woningmarkt is dat investeerders de huizen gaan zien als beleggingsobject. Hukker: "Mensen gaan met hele andere intenties appartementen kopen in Amsterdam, bijvoorbeeld om het te verhuren via Airbnb."

Waarschuwing
Ondanks dat het plezierig is dat de huizenmarkt weer aantrekt, waarschuwt Hukker dat het niet moet doorslaan: "De premies die mensen bereid zijn te betalen om toch dat huis te kopen zijn waanzinnig. Ik hoop dat mensen weten waar ze aan beginnen en dat ze iets geleerd hebben van de crisis."

 

Niet alleen in Amsterdam en Utrecht, waar ook sprake is van oververhitting, zitten de huizenverkopen in de lift. Omliggende gemeentes, zoals Haarlem, Amstelveen, Driebergen en Zeist, profiteren van uitwijkende huizenkopers. Het afgelopen jaar trok de huizenmarkt in heel Nederland sowieso flink aan. Het laatste kwartaal was voor NVM-makelaars zelfs het beste kwartaal ooit. Toch zitten we nog niet op recordniveau, zegt Hukker. "Dat was in 2008. Dat NVM nu een recordkwartaal heeft gedraaid komt doordat er meer NVM-makelaars bij zijn gekomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen