Bouwen12 feb '16 12:40

Het spookt in Zeeuws-Vlaanderen

Auteur: Jolijn Mes

In Zeeuws-Vlaanderen dreigen steeds meer dorpen grote delen van het jaar leeg te staan, omdat veel huizen dienst doen als vakantiewoning. Dorpsraden in de gemeente Sluis zijn nu een petitie gestart om een verbod op een tweede woning in te voeren.

ANP
ANP

De gemeente Sluis hief in 2012 het verbod op zo’n tweede woning op, met als gevolg dat er sindsdien in een aantal dorpen steeds meer leegstand optreedt.

Leegstand
Volgens Isabelle Scherbeijn, van de dorpsraad Cadzand, gaat het om verschillende soorten bewoners: "Er zijn mensen die vaak in de weekenden komen, maar er zijn ook mensen die er echt maar één of twee keer per jaar zijn. Het gros van die huizen staat dus gewoon het grootste deel van de tijd leeg."

Dat leidt volgens Scherbeijn tot spookachtige taferelen in de winter: "Je loopt in je eentje over straat zonder dat je ook maar iemand tegenkomt. We maken ons druk om de leefbaarheid, want er is gewoon een minimum aantal bewoners nodig om voorzieningen in stand te houden."

Leegloop
Niet alleen de leefbaarheid komt in het geding, ook werken de vakantiewoningen leegloop in de hand: "In Zeeuws-Vlaanderen liggen de huizenprijzen lager dan in de Randstad. Voor mensen buiten de regio is het veel makkelijker om een hoger bedrag te bieden, waardoor de prijzen stijgen en starters geen woning meer in Zeeland kunnen betalen."

Scherbeijn zegt nog geen concreet voorstel te hebben, maar wel met een onderzoek bezig te zijn nu: "We zijn nu data aan het verzamelen, maar naar ons idee moet er toch een soort limiet komen aan het aantal tweede woningen in een dorp."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen