
Volgens Cor van der Zee, voorzitter van de Vereniging voor verwijdering van toxische en gevaarlijke bouwmaterialen, is het bedrag van 90 miljoen nog te weinig. Hij denkt eerder aan een miljoentje of 500. Er ligt namelijk nog 120 miljoen vierkante meter asbest op de Nederlandse daken. "Er wordt een investering gevraagd van, zoals de cijfers nu zijn, zo'n 3,5 miljard tot 2024. En ik denk dat 90 miljoen dan een druppel op de gloeiende plaat is", zegt Van der Zee.
1994
Een golfplaat gaat na ongeveer dertig jaar verweren, de vezels beginnen dan los te laten. En aangezien de laatste golfplaat in 1994 is geplaatst, zouden de jongste platen in 2024 versleten zijn. Vandaar dat richtjaar, legt Van der Zee uit. "We zullen nu in kaart moeten gaan brengen waar alle asbestplaten zich nog bevinden. En de overheid niet pas in 2024 laten controleren en optreden tegen asbestplaten, maar nu al de gelegenheid geven om platen die echt aan het verweren zijn, versneld aan te pakken."
'Overheid moet voortouw nemen'
Het geld zou bij de huiseigenaren terecht moeten komen. Die huiseigenaren moeten volgens de regeling dan een gecertificeerd bedrijf inhuren. Als ze dat doen komt men ook pas in aanmerking voor de subsidie. Maar de overheid zou het voortouw moeten nemen, vindt Van der Zee: "Waar ik heel erg op sta is dat de regering of dat de overheid het voortouw neemt en zijn eigen daken als eerste laat saneren."