Bouwen19 jan '16 06:38

Met WOZ-waarde in de hand ten strijde tegen sociale huurprijs

Auteur: Thijs Baas

Huurders krijgen vanaf deze week een wapen in handen om hun huurprijs aan te vechten. Op de mat van 2,6 sociale huurwoningen valt een brief met de WOZ-waarde van het huis, waarmee ze veel meer inzicht krijgen in de werkelijke waarde van hun woning en eventueel bezwaar kunnen maken tegen hun huidige huur. "Maar de vraag is hoeveel mensen dat zullen doen."

Foto: ANP
Foto: ANP

De Woonbond helpt deze huurders met een bezwaarschrift waardoor de huur mogelijk omlaag kan, al is de brief volgens Marcel Trip van de Woonbond in eerste instantie bedoeld om het huurplafond voor sociale huurwoningen vast te stellen. Daarvoor is een aantal criteria vastgelegd. "Je kijkt in eerste instantie naar het bouwjaar, het formaat, hoekwoning of niet. Vervolgens ga je kijken naar de woningen waarmee de woning vergeleken is, dus eigenlijk ga je net als een koper naar dat soort zaken kijken of de WOZ-waarde wel klopt." 

Bezwaar maken heeft pas zin als je inderdaad hebt kunnen vaststellen dat je een poot hebt om op te staan. Maar dat kan volgens Trip wel degelijk lonen, zeker nu de WOZ-waarde sinds eind vorig jaar een rol speelt in het berekenen van de maximale huurprijs van een sociale huurwoning, is die waarde voor veel mensen opeens een stuk relevanter. "Voor een hoop mensen is dit natuurlijk nieuw, die krijgen voor het eerst zo'n WOZ-beschikking op de mat. Bij kopers wordt de helft van de bezwaren gehonoreerd, maar of dat bij huurders hetzelfde is, is afwachten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen