Bouwen25 feb '16 13:43

Nederlandse kantorenmarkt herstelt licht

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse kantorenmarkt klimt voorzichtig uit het dal. Voor het eerst in jaren nam de vraag naar kantoorruimte toe en vlakte het aanbod af. Toch staat er nog altijd ruim 8 miljoen vierkante meter leeg, wat neerkomt op ruim 17 procent van het totaal.

Volgens Rudolf Bak van makelaarsvereniging NVM Business zorgt de aantrekkende economie voor meer vraag naar kantoorruimte. Daarnaast speelt mee dat een deel van de kantoorruimte een andere bestemming heeft gekregen, zoals de opvang van vluchtelingen en het onderbrengen van studenten. Ook verdwenen er kantoren door sloop.

Onevenwichtige situatie
Desondanks staat nog altijd een duizelingwekkend aantal van 8,5 miljoen vierkante meter aan kantoorpanden leeg, zegt onderzoeker Bak. “Als je dat afzet tegen de totale vraag van 1 miljoen vierkante meter kantoorruimte, dan is er nog wel nog steeds sprake van een onevenwichtige situatie.”

Door een combinatie van gebrekkig vastgoed, slechte locaties en onze veranderende manier van werken zal een deel daarvan nooit meer worden verhuurd, erkent ook de makelaarsvereniging. “Het is altijd heel moeilijk te zeggen”, stelt de onderzoeker, “maar grofweg zou dat 30 tot 40 procent kunnen zijn.”

Hoewel het aantal beschikbare vierkante meters in Amsterdam afnam, was op de Zuidas er juist sprake van een toename. Maar ondanks goede ov-verbindingen, de nabijheid van Schiphol en de aanwezigheid van enkele grote namen, staat ook hier ruim 16 procent van de voorraad te huur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen