Bouwen14 mrt '16 06:23

Nul op de meter, nul op het rekest

Auteur: BNR Webredactie

Hét prestigeproject van corporaties en bouwers voor duurzamere huurwoningen zorgt vooral voor ontevreden huurders, zo blijkt uit onderzoek van BNR.

In 2020 moeten er ruim 100 duizend zogenaamde nul-op-de meter-woningen zijn, maar huurders die al in zo'n huis wonen, klagen over hogere kosten, een te lange verbouwing en minder woongenot.

Van tevoren worden bij dit project, 'De Stroomversnelling', drie dingen beloofd. De verbouwing is snel af, het woongenot neemt toe, en de kosten worden niet meer dan eerst. Op verschillende plaatsen zijn deze beloftes niet waargemaakt. Dat zeggen bewoners in verschillende plaatsen tegen BNR. Ook de vereniging van huurders, de Woonbond herkent deze klachten.

Er zijn veel klachten over de installaties en het klimaat in huis. "Dit hele huis is gewoon ziek", zegt Andrea Rose, een bewoonster van een nul-op-de-meter-woning in Nieuw Buinen. "We hebben van die warmte-terugwinningssystemen, die werken soms niet, maar je mag geen raam openzetten want dan doet de verwarming het weer niet goed. Dit huis klopt gewoon van geen kanten."

 

"Ze beloofden ons dat de kosten gelijk zouden blijven en we gaan nu gewoon heel veel meer betalen", zegt bewoonster Hetty Boekholt.

De Stroomversnelling zegt zelf ook klachten te hebben ontvangen.

 

  

Van Dijke bestrijdt dat bewoners meer moeten betalen. "Wij monitoren de gegevens en wanneer u zich op een normale manier gedraagt, zoals dat voorheen ook het geval was, dan krijgt u zeker geen hogere nota; dan is het een woonlastenneutrale renovatie." De bouwer en de corporatie draaien op voor eventuele extra kosten, zegt Van Dijke.

Verduurzaming
In De Stroomversnelling werken onder meer woningcorporaties en bouwers samen om de de energierekening van huurwoningen naar 0 euro te krijgen. In plaats van de energierekening betalen huurders dan een toeslag aan de corporatie. Daarmee betaalt deze de investeringen in isolatie en zonnepanelen.

De verduurzaming van huizen is een belangrijk onderdeel van het energie-akkoord. Minister Stef Blok (Wonen) heeft dit project ook omarmd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen