Bouwen9 mrt '16 15:13

Bouwsector nog niet uit dal

Auteur: Jolijn Mes

Het leek weer even beter te gaan met de bouw, maar afgelopen maand zijn er toch weer meer bouwbedrijven failliet gegaan dan de maand ervoor. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

ANP
ANP

Volgens Fries Heinis, algemeen directeur van Bouwend Nederland, betekent dit niet dat het slecht gaat: "Het ging en het gaat steeds beter. Een jaar geleden zagen we 100 faillissementen per maand, terwijl dit er nu 50 zijn."

 
Grote verschillen
Toch zijn er grote verschillen te zien, zegt Heinis: "In de woningbouw zien we sterke toename, maar als we naar infrastructuur kijken, zit daar nog een grote achterstand."

Ook locatie en specialisme zijn van belang: "In Amsterdam gaat de woningbouw heel goed, maar als je kijkt naar de infrastructuur in Drenthe of Zeeland, dan zie je hele andere gegevens."

Gespecialiseerde bedrijven
In het bijzonder hebben gespecialiseerde bedrijven het erg moeilijk, volgens Heinis: "Bouwbedrijven voeren de specialistische taken vaak zelf uit. Ze nemen geen andere aannemers aan om te kitten of tegels te leggen."

Volgens Heinis geeft ook de zo besproken Wet werk en zekerheid problemen in de bouw: "We zien dat bouwbedrijven nu erg voorzichtig zijn in het aannemen van personeel. We moeten echt niet te lang wachten met aanpassingen daarin."

Positief
Maar onder de streep ziet Heinis perspectieven: "Het glas is halfvol. Kijk bijvoorbeeld naar de bevolkingsgroei en de instroom van asielzoekers. De lichten staan op groen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen