Bouwen11 mrt '16 08:29

'Meer ongelukken door verbannen eigen keurmerken'

Auteur: Thijs Baas

De kans op ongelukken in de bouw neemt toe doordat bouwbedrijven niet langer gebruik mogen maken van hun eigen keurmerken. Dat schrijven verschillende bouwers in een brandbrief aan de Tweede Kamer. Maar volgens de inspectie zijn de Nederlandse keurmerken niet te verenigen met het officiële Europese keurmerk.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dat kan 'absoluut' leiden tot ongelukken, zegt Hans Ouwerkerk, directeur van Martens Kunststoffen en een van de ondertekenaars. Hij begrijpt niks van de nieuwe eisen van minister Blok van Wonen. "De mogelijkheden zijn zeker aanwezig binnen de wet, dus wij begrijpen niet waarom de minister dit doet. Dit gaat in de toekomst tot grote problemen leiden in de bouw en de kwaliteit van wat er in de Nederlandse bouw wordt weggezet."

 

Minister Blok is pas onlangs duidelijke signalen gaan afgeven, zegt Richard Neerhof, hoofddocent bestuursrecht en bouwrecht aan de Vrije Universiteit. Hij moet daarom nu duidelijk maken dat bepaalde tests volgens de Europese regels niet meer kunnen. "Maar wees niet bang: er zijn genoeg mogelijkheden om mooie keurmerken te ontwikkelen die voor het bouwwérk heel bruikbaar zijn. Maar let nou op dat je niet gaat testen wat al Europees al getest is."

 

Private keurmerken zijn alleen toegestaan als ze zich niet begeven op het testgebied van de Europese instanties, zegt Neerhof. Volgens hem is het allemaal een geldkwestie: er is altijd veel geld omgegaan in de private keurmerken. "Dat  betekent dat er wat verschuivingen optreden wat betreft de wijze van testen en waar je geld mee kunt verdienen wat verschuivingen optreden. Directe risico's voor bouwwerken zie ik niet. Of de Europese toetsing van bouwproducten streng genoeg is? Daar kun je over discussiëren." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen