Bouwen16 mrt '16 07:09

Verduurzamen van huurhuizen is voor niemand prioriteit

Auteur: BNR Webredactie

Nog geen kwart van alle huurwoningen voldoet aan duurzaamheidseisen van de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Team Vier in opdracht van Bouwend Nederland.

Huurders én de woningcorporaties ondernemen geen actie, waardoor het bij afspraken op papier lijkt te blijven.

Woningbouwcorporaties hebben het niet makkelijk. Ze moeten al extra belasting afdragen, de zogeheten Verhuurderheffing, ze moeten opdraaien voor het Vestia-debacle, en ondertussen wordt er geklaagd dat de huren te hoog zijn. Het betekent in de praktijk: prioriteiten stellen. Huurders én de woningcorporaties ondernemen geen actie, waardoor het bij afspraken op papier lijkt te blijven.

 

Groenere huurhuizen
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer aan de TU delft is niet verbaasd dat de duurzaamheidsoelen die de overheid zich gesteld heeft  niet gehaald worden. In 2020 zouden alle huurwoningen minimaal energielabel B moeten hebben, maar met nog vier jaar te gaan is het in nog niet eens een kwart van de woningen voor elkaar - blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Team Vier. En dat de prioriteit niet bij energiebesparing ligt, is niet het enige probleem.

Uit het onderzoek komt naar voren dat zowel de woningcorporaties als de huurders hun huurhuizen graag groener zouden zien. Maar geen van beide heeft zin om de portemonnee te trekken. De overheid heeft wel 400 miljoen euro vrijgemaakt voor de verduurzaming van huurhuizen, maar daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Volgen Bouwend Nederland is het grootste probleem dat er pas aanspraak op het geld gemaakt kan worden nádat de investering is gedaan. Dat moet andersom, zegt voorzitter Maxime Verhagen.

De regeling zou veel te ingewikkeld zijn, zegt Rene Scherpenisse van de vereniging van woningbouwcorporaties Aedes.

Vanmiddag gaat Scherpenesse in BNR Bouwmeesters samen met de Woonbond op zoek naar meer oplossingen

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen