Bouwen21 mrt '16 06:42

Bouwbedrijven: Slome energiebedrijven vertragen oplevering huizen

Auteur: BNR Webredactie

Het wachten op een aansluiting voor gas, water en licht duurt veel te lang. Daarover klagen verschillende grote bouwbedrijven tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu de crisis voorbij is en de markt aantrekt willen projectontwikkelaars snel aan de slag, maar ze worden daarbij naar eigen zeggen geremd door lange doorlooptijden bij energie- en waterbedrijven. "Het moet niet gekker worden met de nutsbedrijven", zegt Jan Fokkema van de brancheorganisatie van projectontwikkelaars NEPROM zijn leden na. "Je moet nu bij wijze van spreken eerst beginnen met aansluitingen aanvragen en daarna zet je een keer de rest van je project op."

Ruime doorlooptijden
Uit navraag van BNR blijkt dat energiebedrijven niet of nauwelijks de termijnen overschrijden die zij afspreken met projectontwikkelaars. Volgens een woordvoerder van netbeheerder Liander duurt het maximaal achttien weken om een aansluiting op te leveren, en wordt dat vrijwel altijd gehaald. Volgens Fokkema van NEPROM is dat het probleem ook niet, maar is het veel projectontwikkelaars een doorn in het oog dat de maximale doorlooptijden zo ruim zijn. Een heel nieuw huis bouwen kan in theorie sneller.

Netbeheerder Enexis laat in een reactie weten dat het probleem van de lange doorlooptijden bij dat bedrijf niet speelt. Enexis zit in het Noorden en Zuiden van Nederland, in gebieden waar de bouwmarkt nog niet zo sterk is aangetrokken. "Wij zitten ver onder die achttien weken", zegt een woordvoerder. Wel hoort hij geluiden dat het in het in de Randstad een ander verhaal is.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen