Bouwen7 apr '16 07:39Aangepast op 13 apr '16 17:07

Aantal 'dure' scheefhuurders neemt toe

Auteur: Sam de Voogt

Het aantal mensen met een krappe beurs dat in een te duur huis woont neemt toe. Deze zogenaamde dure scheefhuurders zijn de dupe van een tekort aan woningen in Nederland.

ANP
ANP

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het percentage dure scheefhuurders is toegenomen van 8 procent in 2009 naar 18 procent vorig jaar. Een sterke, maar niet verrassende toename, zegt hoogleraar Woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft: "De huren zijn de laatste jaren jaarlijks met 4 tot 5 procent gestegen, terwijl de inkomens afnamen. Dat maakt dat dure scheefheid toeneemt."

Maar het probleem is niet alleen een tekort aan sociale huurwoningen, zegt Boelhouwer. "We hebben überhaupt te weinig aan woningbouw gedaan. De laatste jaren werden er minder dan 50.000 woningen gebouwd per jaar, terwijl er 70.000 tot 80.000 nodig zijn om de groei van het aantal huishoudens bij te houden."

 

Het opgelopen tekort aan woningen kent meerdere oorzaken. Zo investeren coorporaties minder sinds ze van de overheid meer lasten hebben gekregen. Mensen krijgen sinds 2011 bovendien minder makkelijk een hypotheek door verslechteringen die het kabinet heeft doorgevoerd. En ook gemeenten spelen een grote rol, omdat zij de hoge grondprijzen niet verlagen. Boelhouwer: "Alle partijen zijn nu aan zet. Coorporaties moeten meer ruimte krijgen om te investeren, grondprijzen moeten realistisch worden, en er moet ook gekeken worden naar de normen voor starters, met name degenen met een flexibel inkomen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen