Bouwen8 apr '16 16:02Aangepast op 13 apr '16 15:45

Aantrekken nieuwbouw helpt BAM er weer grotendeels bovenop

Auteur: Thijs Baas

Bouwbedrijven profiteren nadrukkelijk van de aantrekkingskracht van nieuwbouwhuizen. Al is de groei van de woningverkoop nog sterk afhankelijk van locatie en prijsklasse, zegt Rob van Wingerden, CEO van bouwbedrijf BAM. Het bedrijf moest de afgelopen jaren pas op de plaats maken. Zelfs de kerstpakketten waren op een gegeven moment niet meer heilig.

Foto: ANP
Foto: ANP

In het eerste kwartaal werden 20 procent meer woningen verkocht dan vorig jaar. Vooral nieuwbouwhuizen waren flink in trek, blijkt uit cijfers van de NVM. Toch lukt het nog lang niet overal om de malaise van de afgelopen jaren te vergeten, zegt Van Wingerden. "Je ziet dat er in de grote steden al echt gekte aan de orde is, met prijsstijgingen tot 20 procent. Maar in de buitengebieden is er nog heel weinig verbetering zichtbaar." Een gemengd beeld dus, met heel veel druk op de grote steden.

 

De woningbehoefte zal de komende jaren alleen maar toenemen, verwacht Van Wingerden. De komst van vluchtelingen, kleinere gezinnen en een steeds ouder wordende bevolking zorgen voor een toename van het aantal huishoudens van één miljoen tot 2040. "We hebben een hele slechte periode achter de rug. We hebben te maken met planperiodes van tussen de vijf en de vijftien jaar, dus het is verstandig om de spreiding over de tijd te stabiliseren."

Back in shape
De crisis heeft in de hele bouwbranche haar sporen nagelaten, met een banenverlies van zeker zestigduizend. Ook bij BAM verloren duizenden mensen hun baan, maar het tij lijkt inmiddels gekeerd. "Er zijn voorspellingen dat mensen weer terug kunnen komen. We hebben vorig jaar een enorme stap gezet met het back-in-shape-programma, waarbij we heel veel kosten hebben kunnen besparen en werkkapitaal hebben kunnen verbeteren, kortom: het bedrijf wat terug in vorm hebben kunnen krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen